torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Premiär för samåkningsapp från Malmö

|  ,
|  

I veckan lanserar Malmöbolaget Passenger sin samåkningsapp för allmänheten. Bolagets grundare och vd Muhammed al-Bagdadi beskriver tjänsten som ”dynamisk samåkning i realtid”.

Via appen – som också går under namnet Passenger – kan man registrera sig både som förare och passagerare. Som förare anger man en startpunkt och en destination, och får därefter förslag på passagerare som kan plockas upp på vägen. Men bara när omvägen inte medför en försening på mer än sju minuter från originalrutten.

Passageraren betalar 35 kronor milen – automatiskt genom appen – och av detta går 18,50 till föraren och 16,50 till administratören Passenger.

– Uber Pop marknadsförde sig ju som en samåkningstjänst, men var enligt mig bara en förtäckt privattaxi. Den stora skillnaden är att vi utgår från en sträcka som föraren måste tillryggalägga för att resan ska godkännas. Och att båda parter är registrerade, säger Muhammed al-Bagdadi.

För att resan ska kännas trygg och säker, måste både förare och passagerare identifiera sig på fyra sätt: med personnummer, profilbild, bild på körkort och Bank-ID.

– Vi jobbar på en lösning där man ska kunna identifiera sig direkt genom att läsa av ansiktet i appen, men där är vi inte än, säger Muhammed al-Bagdadi.

Passenger har för avsikt att ta in externt kapital under december. Bolaget sitter på inkubatorn Minc i Malmö, grundades 2016 och engagerar idag sju personer.

Magnus Erlandsson

I veckan lanserar Malmöbolaget Passenger sin samåkningsapp för allmänheten. Bolagets grundare och vd Muhammed al-Bagdadi beskriver tjänsten som ”dynamisk samåkning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.