fredag 23 februari 2024

inloggad som

Ny start för konkursade Radix Resurs

I september i år försattes jobbförmedlingsbolaget och tidigare supergasellen Radix Kompetens från Malmö i konkurs. Nu står det klart att även dotterbolaget Radix Resurs inkluderas i konkursen. Men verksamheten återuppstår i bolaget A Perfect Start.

Det nya bolaget ska hjälpa företag och organisationer att finansiera sina affärsidéer med medel från stiftelser och fonder.

– Radix Resurs var precis i sin linda och hade inte hunnit komma igång. Men nu har vi ett 20-tal kunder redan från början, säger Martin Sjöström grundare och vd för det nya bolaget.

Han var även vd för Radix Kompetens och Radix Resurs. Radix Kompetens var för några år sedan ett av Skånes snabbast växande företag, med nära 300 anställda och en omsättning på 167 miljoner under räkenskapsåret som slutade i juni 2017.

I den tidigare bolagsstrukturen ingick det vilande dotterbolaget Radix Utbildning som inte drogs med i konkursen. Detta bolag har Martin Sjöström nu köpt och döpt om till A Perfect Start.

Enligt Martin Sjöström finns det över 40.000 stiftelser och fonder i Sverige som tillsammans förvaltar ett kapital på sammanlagt 400 miljarder kronor, varav 20 till 30 miljarder årligen delas ut. Som stiftelse är man skyldig att dela ut en viss del av kapitalet under en femårsperiod, annars bestraffas man med en kapitalskatt på 28 procent.

– De som söker finansiering från stiftelser via oss är allt ifrån de som vill förverkliga en projektidé och nystartade innovationsbolag, till ideella föreningar och privatpersoner. De enda som egentligen är portade att söka är kommuner, säger Martin Sjöström.

Han har tidigare varit ordförande för Nyföretagarcentrum Öresund, där han kom i kontakt med många människor med drömmar.

– Men många är inte beredda på och har inte en sådan backup, att de kan att sätta sina egna tillgångar i pant. Därför behövs ett alternativ som är både risk- och räntefritt för att alla ska våga satsa, säger Martin Sjöström.

Vid konkursen hade Radix Resurs tre anställda. 2017 var omsättningen 3,5 miljoner kronor och resultatet minus 2,1 miljoner kronor.

Magnus Erlandsson

I september i år försattes jobbförmedlingsbolaget och tidigare supergasellen Radix Kompetens från Malmö i konkurs. Nu står det klart att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.