lördag 20 april 2024

inloggad som

Svag krona dåligt utnyttjad över sundet hos IT-konsulter

Den svenska kronkursen har under en längre tid sjunkit i förhållanden till den danska. 100 svenska kronor kostar idag 73 danska, så svensk arbetskraft borde vara attraktiv för uppdrag i Öresundsregionen. Men enligt en rundringning som Rapidus gjort till en handfull konsultbolag verkar inte den fördelen tas till vara.

– Vi har inte så mycket samarbete över sundet längre, det gick ner drastiskt i samband med brokontrollerna. Innan dess hade vi ett 20-tal svenskar som jobbade i Danmark, säger Jayways vd Philip Kron.

Jayway, nyligen uppköpt av franska Devoteam, har i dag 240 anställda, varav knappt 120 i Malmö och runt 40 i Danmark.

Upplever du att det finns någon gränshandel att tala om inom IT-konsultbranschen?

– Nej det skulle jag inte säga. I sällsynta fall, när vi har större projekt för danska kunder, då kan vi inkludera svenska utvecklare i det. Men det är inget som kunderna direkt efterfrågar, säger Philip Kron.

Knowit har cirka 250 anställda i Skåne, fördelade på en handfull dotterbolag. Jonas Svensson är regionchef för Knowit Solutions i Malmö och vd för Malmöbaserade Knowit Core.

Har den sjunkande kronkursen haft någon effekt hos er?

– Tyvärr inte. Vår danska affär är försvinnande liten och utgår från vårt danska kontor, och då spelar det ingen roll. Det är bara i undantagsfall som Knowit har projekt för danska kunder som svenska utvecklare jobbar på, säger Jonas Svensson.

Fredrik Hellström är chef för Cybercom Öresund som har 200 anställda i regionen varav 25 opererar från Köpenhamn.

– Visst är det så att vi kan få en annan utväxling på våra svenska konsulter i Danmark, men vi har inte märkt något större sug det senaste året. Annars är trycket i Sverige och Danmark stort och likvärdigt just nu, men det det sker inte så många utbyten, säger han.

Martin Torgeby är vd för Stretch Öresund med 34 anställda på Malmökontoret. De ingår i moderbolaget Stretch som har kontor i Sverige, Norge och Danmark.

Utnyttjar ni, som har bolag inom samma sfär på båda sidor av sundet, att den svenska kronan är svag?

– Nej vi är två helt skilda juridiska enheter. Så våra konsulter i Malmö gör bara jobb för svenska kunder och vice versa. Det har aldrig varit aktuellt eftersom de i Danmark är ett separat dotterbolag.

Magnus Erlandsson
Erik Olausson

Den svenska kronkursen har under en längre tid sjunkit i förhållanden till den danska. 100 svenska kronor kostar idag 73 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.