måndag 20 maj 2024

inloggad som

Exportboom till Kina lyfter svensk life science enligt ny MVA-rapport

Medan dansk life science-export tappat ångan går Sverige starkt fram. Det visar en färsk rapport som klusterorganisationen Medicon Valley Alliance presenterar vid sitt årsmöte i Köpenhamn imorgon. Inte minst är det handeln med Kina som lyfter de svenska siffrorna.

2017 steg den svenska exporten av life science-produkter till Kina med hela 45 procent, enligt MVA-rapporten. Danmarks export ökade med betydligt blygsammare 16 procent.

Därmed är svensk life science-export till Kina snart uppe i samma nivå som den danska. 2017 slutade den på 8,6 miljarder danska kronor för Danmark, samtidigt som Sverige – enligt en omräkning till danska kronor – gick upp till 7,8 miljarder.

Handeln med Kina har blivit extra viktigt eftersom både svensk och dansk life science-industri tappat i export till USA, som är världens största marknad. För Danmark är nedgången 13 procent.

Betydelsen av handelsutbytet med Kina understryks även av det faktum att luften gått ur tillväxten för dansk life science-export, som 2017 bara ökade med 1,25 procent. Det är den lägsta siffran sedan 2007 och kan jämföras med Sverige, där exporten ökade med 6,1 procent. Därmed ser Sverige ut att ha hämtat sig från de senaste årens tillbakagång efter fusioner och nedskärningar – bland annat AstraZenecas nedläggning i Lund.

Rapporten visar också att det enbart i Köpenhamnsområdet nu finns nästan exakt lika många anställda inom life science-sektorn som i hela Sverige: 31.500. Av de anställda i Sverige finns 4.800 i Skåne med Malmö som dominant med 1.900. Lund och Helsingborg delar andraplatsen med 1.000 anställda på varje ort.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Medan dansk life science-export tappat ångan går Sverige starkt fram. Det visar en färsk rapport som klusterorganisationen Medicon Valley Alliance […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]