torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Största ordern hittills för Orbital Systems

Omskrivna Malmöbolaget Orbital Systems har landat flera stora affärer värda över 95 miljoner kronor sammanlagt. En av dem är med tyska Klimapatentschaft i Hamburg som beställt 3.000 duschar över en treårsperiod. Ordern är värd 80 miljoner kronor och är Orbital Systems hittills största.

– Avtalet med Klimapatentschaft skrevs faktiskt på i dag, säger Orbital Systems tillväxtchef Sara Sterner till Rapidus.

Affären är en i raden viktiga kontrakt för bolaget som tecknats den senaste tiden berättar Sara Sterner. Hon ser det som ett tecken att marknaden nu litar på tekniken. Danska hotellkedjan Guldsmeden har nyligen beställt duschar för ett värde av fem miljoner danska kronor och amerikanska MSV – Mobile Specialty Vehicles – i Texas har lagt en order på 300 duschar under en tvåårsperiod, en affär värd nära en miljon dollar.

– Vi märker att ”off-the-grid”-marknaden är supertrendig, alltså att vara avskuren från till exempel el- och vattennätet, och där passar våra duschar perfekt. MSV producerar specialtillbehör till husbilar och till sådana där lyxiga trailers som Hollywoodstjärnor bor i under filminspelningar, berättar Sara Sterner.

Orbital Systems utvecklar en energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar duschvattnet. Affärsidén har lockat flera namnkunniga riskkapitalister, som Skypegrundaren Niklas Zennström och Northvolt-grundaren Peter Carlsson, och i början av 2018 gick investeringsbolaget Sandberg Development in med ytterligare 30 miljoner kronor i bolaget. Orbital Systems har för avsikt att lägga ut produktionen inom det närmaste halvåret.

Personalstyrkan ligger runt 50 i Sverige och ytterligare fem är verksamma i Kalifornien. 2017 omsatte bolaget 44 miljoner kronor och redovisade ett negativt resultat på -70 miljoner kronor. Mehrdad Mahdjoubi är grundare och vd.

Magnus Erlandsson

Omskrivna Malmöbolaget Orbital Systems har landat flera stora affärer värda över 95 miljoner kronor sammanlagt. En av dem är med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad