torsdag 18 april 2024

inloggad som

Lundabaserade Axiell plockar femte kunden till eget bibliotekssystem

Ifjol sålde Axiell sitt 30-procentiga innehav i danska IT-bolaget Bibliotheca. Det har gett en minskad omsättning på runt 100 miljoner kronor men också ökat fokus på utvecklingen av den egna mjukvaran Quria, där Axiell just plockat femte kunden.

Quria är ett molnbaserat bibliotekssystem som utvecklats under tre år. Nyss tillkom biblioteket i Kantonen Zug, Schweiz, till kundlistan.


– Det är en prestigefull och viktig kund och etablerar Quria än mer som ett ledande bibliotekssystem, säger Axiells vd Joel Sommerfeldt till Rapidus.

Quria kan liknas vid ett affärssystem för bibliotek och håller ordning på bibliotekens tjänster som media, katalogisering, cirkulation samt förmedlar bland annat samhällsinformation och event via en webbportal.

Axiells verksamhet är uppdelad i fyra affärsområden: folkbibliotek och utbildning, arkiv och museer, Axiell Media samt Axiell Services som bildats för att på entreprenad hantera driften av tre bibliotek i Nacka kommun.

Axiell köpte Elib 2015 av Bonnier, Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget. Tekniken utgör numera grunden för Axiell Medias mjukvara som via webbgränssnitt eller appar levererar e-böcker, strömmade ljudböcker, bokinformation och administrativa tjänster.

I fjol landade koncernintäkterna på drygt 530 miljoner kronor, med nära 41 miljoner kronor i resultat efter finansiella poster. Avyttringen av ägarandelarna i Bibliotheca A/S innebar en omsättningsminskning på 100 miljoner kronor, enligt Joel Sommerfeldt. Under 2017 förvärvades också finska ATP, som sysslar med bibliotekslogistik.

Axiell har över 6.400 kunder bland folkbibliotek, skolor, museer och arkiv i 55 länder. Kända användare är van Gogh-museet i Amsterdam, Smithsonian i USA samt svenska Akademibokhandeln och Adlibris. I år har bland andra National Geographic tillkommit.

Runt 300 personer arbetar för Axiell, varav cirka 100 i Sverige. Majoriteten av dem sitter i Lund, där bolaget haft sitt huvudkontor sedan 2012. Utvecklingscenter finns i Lund, Storbritannien, Nederländerna och Australien. Axiell ägs i huvudsak av familjen Hentzel och familjen Borg, medan vd och delar av personalen har mindre andelar.

Emily Binks

Ifjol sålde Axiell sitt 30-procentiga innehav i danska IT-bolaget Bibliotheca. Det har gett en minskad omsättning på runt 100 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.