torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Köpenhamn kör om i listningsracet…

Den tidigare störtfloden av skånska teknik- och life scienceföretag som valt att lista sig har sinat betänkligt. Hittills i år har bara ett enda skånskt innovationsbolag gått till börsen – och ett har avnoterats. I gengäld har proppen lossnat för First North-listan i Köpenhamn.

Som Rapidus rapporterade i våras har klimatet för att ta in riskkapital via börslistorna svalnat betydligt jämfört med tidigare års högtryck. Det märks tydligt i statistiken över nynoterade bolag från Öresundsregionen. Förra året listade sig 18 bolag, varav 15 baserade i Skåne. I år är Iconovo hittills det enda, samtidigt som Malmöbaserade Adonnews lämnat börsen.

En handfull skånska innovationsbolag har mer eller mindre uttalade planer på en listning under hösten, däribland Lime, FlatFrog, Hoodin och Helsingborgsbaserade Axolot. Men totalt sett verkar det bli rejält mycket färre nynoteringar under 2018 jämfört med tidigare rekordår.

På danska sidan sundet har aktiviteten varit desto högre under våren. Hittills i år har sju danska bolag listat sig på First North i Köpenhamn, dubbelt så många som under hela 2017. Bland dem finns mjukvarubolaget Agillic samt ViroGates i Birkerød norr om Köpenhamn, som utvecklar ett test för att mäta förekomsten av det kroppsegna proteinet supar i blodet.

Och som Rapidus rapporterade igår har även de första bolagen redan listat sig på nyöppnade Spotlight i Köpenhamn.

Erik Olausson

Den tidigare störtfloden av skånska teknik- och life scienceföretag som valt att lista sig har sinat betänkligt. Hittills i år […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]