onsdag 6 december 2023

inloggad som

Malmöbolag reser kapital och öppnar kontor i Norge

Miljöteknikbolaget Enjay tar in ytterligare tre miljoner från affärsängeln Peter Enberg, tidigare vd för Kung Markatta, och värvar Mårten Öbrink som ordförande. Malmöbolaget ska öppna kontor i Norge till hösten och har fått en order från Vasakronan som ska installera bolagets anläggning, som renar luft och tar tillvara på energi.

– Vi har fått beställning på Texas Longhorn på Triangeln, säger vd Jesper Wirén till Rapidus.

Från start testades bolagets anläggning på Burger King i Bulltofta i Malmö. Nu har snabbmatskedjans restauranger i Eslöv och Trelleborg beställt varsin anläggning. Om allt går enligt plan ska en anläggning även installeras på Knutpunktens mattorg i Helsingborg.

– Det är inte 100 procent att det blir av, vi har inte fått en order. Men konsulten har ritat in anläggningen, säger Jesper Wirén.

Enjays patenterade produkt Lepido är en kombinerad luftvärmepump och frånluftsenhet som klarar den aggressiva miljön i restaurangventilation med fett, sot och fukt. Fettet och sotet hamnar på en särskild del av utrustningen varifrån det spolas bort med upphettat kondensvatten en gång om dagen. I värmepumpen värms vattnet upp och skickas in i fastighetens system.

Nu kan Lepido även skicka tillbaka kylt vatten till ac-anläggningar i fastigheten. Anläggningarna tillverkas i Eslöv med kapacitet för 200 om året.

Till hösten öppnar Enjay, som sitter på Minc, ett kontor i Oslo.

– Vi har redan anställt en norsk kille och han börjar i september, anledningen är att Norge är likt den svenska marknaden med skillnaden att de har närmare till beslut, säger Jesper Wirén.

Innan året är slut hoppas Enjay på att växa till tio anställda – från dagens sju – och nästa år ligger siktet på att bli 36 totalt varav fem i Norge. Bolaget har börjat fokusera att sälja till elbolag, där pågår diskussioner med aktörer i Sverige, Frankrike och USA.

– Det är inför den uppskalningen som vi startar en a-runda i oktober, och det är därför vi tar in Mårten Öbrink som har erfarenhet av detta, säger Jesper Wirén.

Grundarna Jesper Wirén och Nils Lekeberg är majoritetsägare. Delägare Bengt-Göran Karlsson är också en av grundarna.

Emily Binks

Miljöteknikbolaget Enjay tar in ytterligare tre miljoner från affärsängeln Peter Enberg, tidigare vd för Kung Markatta, och värvar Mårten Öbrink […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad