onsdag 19 juni 2024

inloggad som

Canimguide Therapeutics byter vd inför fas I-studier

Läkemedelsbolaget Canimguide Therapeutics i Lund har rest 10 miljoner kronor och fått en ny vd i Johan Drott.

– De 10 miljoner kronorna är dedikerade till att snarast möjligast, närmaste veckorna, månaderna inleda en fas I-studie på vår substans. Studien är planerad på två sajter, en i Sverige och inom EU, säger nytillträdde vd:n Johan Drott till Rapidus.

Han tar över vd-posten efter grundare Leif Håkansson som ska ägna sig åt att driva forskningen. Håkansson ligger bakom upptäckten som Canimguides läkemedelskandidat bygger på.

Huruvida mer pengar kommer behövas beror på framtidsplanerna för bolaget.

– Det är lite grann beroende på vad som är nödvändigt för att aktualisera de exitplaner som funnits, säger Johan Drott.

Canimguide Therapeutics tar fram en läkemedelskandidat som ska kunna hjälpa kroppens immunförsvar att bekämpa cancer. Vid flera cancertyper bildas ett ämne i kroppen som hämmar patientens immunförsvar. Bolagets substans är en peptid som genom mekanismer i kroppen blockerar hämmaren och får immunförsvaret att bekämpa cancern.

Bland ägarna syns Sven-Gunnar Schough, tidigare vd för fönstertillverkaren Inwido i Malmö, Tibia Konsult och Therim Diagnostica, Leif Håkanssons bolag. I emissionen deltog befintliga ägare och ett nätverk av privata investerare.

Johan Drott är även vd för Diaprost och Respiratorius.

Emily Binks

Läkemedelsbolaget Canimguide Therapeutics i Lund har rest 10 miljoner kronor och fått en ny vd i Johan Drott. – De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.