måndag 29 april 2024

inloggad som

Canimguide Therapeutics byter vd inför fas I-studier

Läkemedelsbolaget Canimguide Therapeutics i Lund har rest 10 miljoner kronor och fått en ny vd i Johan Drott.

– De 10 miljoner kronorna är dedikerade till att snarast möjligast, närmaste veckorna, månaderna inleda en fas I-studie på vår substans. Studien är planerad på två sajter, en i Sverige och inom EU, säger nytillträdde vd:n Johan Drott till Rapidus.

Han tar över vd-posten efter grundare Leif Håkansson som ska ägna sig åt att driva forskningen. Håkansson ligger bakom upptäckten som Canimguides läkemedelskandidat bygger på.

Huruvida mer pengar kommer behövas beror på framtidsplanerna för bolaget.

– Det är lite grann beroende på vad som är nödvändigt för att aktualisera de exitplaner som funnits, säger Johan Drott.

Canimguide Therapeutics tar fram en läkemedelskandidat som ska kunna hjälpa kroppens immunförsvar att bekämpa cancer. Vid flera cancertyper bildas ett ämne i kroppen som hämmar patientens immunförsvar. Bolagets substans är en peptid som genom mekanismer i kroppen blockerar hämmaren och får immunförsvaret att bekämpa cancern.

Bland ägarna syns Sven-Gunnar Schough, tidigare vd för fönstertillverkaren Inwido i Malmö, Tibia Konsult och Therim Diagnostica, Leif Håkanssons bolag. I emissionen deltog befintliga ägare och ett nätverk av privata investerare.

Johan Drott är även vd för Diaprost och Respiratorius.

Emily Binks

Läkemedelsbolaget Canimguide Therapeutics i Lund har rest 10 miljoner kronor och fått en ny vd i Johan Drott. – De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.