onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Malmöbolag vill automatisera bokföringen för företagare

Entreprenören Sami Sulieman grundade Plexian i april förra året. Nu har Staffan Mattson, tidigare chef inom Ikano Bank, värvats som vd samtidigt som en lansering av bolagets digitala bokföringstjänst närmar sig.

– Vi menar att det idag inte finns en lösning för att få sina korttransaktioner automatiskt bokförda. Vi har teknik som möjliggjort detta i realtid, säger Sami Sulieman, som nu klivit ner från vd-posten för att ägna sig mer åt affärsutvecklingen, till Rapidus.

Plexians mjukvara samlar all transaktionsdata när betalkortet dras och rapporterar in uppgifterna till kundens befintliga bokföringssystem.

Till en början var planen att ansöka om banklicens i Baltikum, och ett kontor öppnades också i Vilnius i höstas för det ändamålet. Men bankplanerna har nu lagts på is, medan allt fokus ligger på att bygga produkterna, enligt Staffan Mattson.

Bolaget utvecklar även ett digitalt kundlojalitetsprogram riktat mot företag. Staffan Mattson uppger att det är här huvudfokus kommer att ligga framöver.

Till hösten planeras en större emissionsrunda i samband med att bolaget bäddar för en börsnotering.

Plexian har huvudkontor i Malmö och sysselsätter ett 10-tal personer. Grundare Sami Sulieman driver även investmentbolaget Prescott Lewis Invest, Rapidus rapporterade 2015 om hans planer på att starta en bank för uppstartsbolag och skuldsatta privatpersoner.

Felicia Frithiof

Entreprenören Sami Sulieman grundade Plexian i april förra året. Nu har Staffan Mattson, tidigare chef inom Ikano Bank, värvats som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.