fredag 17 maj 2024

inloggad som

…som startar initiativ för utsatta ungdomar

YouthSpeak heter projektet som Tretton37 startar tillsammans med SiS ungdomshem Råby och Gyllenkrokska skolan, en del av institutionen. Projektet ska lyfta utsatta ungdomar genom att lära dem programmering och IT.

– Det här blir en chans för våra anställda att vara med och förändra och påverka i samhället genom något som också är grundat i våra värderingar. Allt handlar inte om kronor och ören, säger Erik Forsberg som är regionchef på Tretton37.

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som behandlar ungdomar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk. Detta görs bland annat på SiS ungdomshem Råby utanför Lund.

I YouthSpeak, som påbörjades under våren, ska konsulter från Tretton37 undervisa eleverna en halvdag var tredje vecka året ut.

– I uppdraget ingår även att lära upp skolans lärare i programmering så att de på sikt inte är beroende av oss, säger han.

På SiS ungdomshem Råby finns 145 fastanställda varav 17 jobbar på Gyllenkrokska skolan med plats för 48 elever i åldern 13- 21 år. Det gör den till en av landets största skolor med tvångsomhändertagna ungdomar enligt Lagen om vård av unga.

– Om vi lyckas få en enda att fastna för detta och gå vidare är det värt satsningen. Det är ju det som är vårt huvuduppdrag, säger Linda Silvermyr, rektor på Gyllenkrokska skolan.

Magnus Erlandsson

YouthSpeak heter projektet som Tretton37 startar tillsammans med SiS ungdomshem Råby och Gyllenkrokska skolan, en del av institutionen. Projektet ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]