torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Nordic Game närmar sig nordisk riskkapitalfond för spelbolag

Nordic Game Ventures i Malmö har förvärvat en finsk fondförvaltare som nyss avslutat sin enda fond. Det innebär att en riskkapitalfond inriktad på spelbranschen i Norden kan gå skarpt efter årsskiftet. Drivande är Erik Robertson, vd för bolaget som anordnar Nordic Game-konferensen i Malmö.

Tidigare i år förvärvade Nordic Game Ventures fondförvaltningsbolaget Mediatonic Management i Helsingfors.

– Eftersom den finska fondförvaltaren redan hade all registrering för AIFM-förvaltare på plats så kan vi komma igång mycket snabbare. Nu saknas bara några möten med finska finansinspektionen och ett par underskrifter från investerarna, säger Erik Robertson, grundare av Nordic Game Ventures.

Idén är att skapa en portfölj med 5-10 nordiska spelutvecklare och spelteknikbolag med tillväxtpotential. Arbetet med fonden kommer i huvudsak ledas från Malmö och Helsingfors. Men enligt Erik Robertson – som arbetat i nära ett decennium med att få ihop en fond för den nordiska spelbranschen – kommer den troligtvis ha alla nordiska länder representerade på ägarlistan och i ledningen.

– En optimistisk ambition är att vi har en första stängning på en miljon euro innan året är slut, säger han till Rapidus.

Bland de som hittills gått in i den nya fonden finns, utöver Erik Robertson, finska spelprofilen Timo Ylikangas – som dessutom är vd för det finska förvaltningsbolaget – och serieentreprenören Andrí Ragnarsson från Reykjavik. Enligt Erik Robertson pågår förhandlingar med tre-fyra ”kända namn” från Öresundsregionen.

– Vi ska göra mindre såddinvesteringar som vi kan följa upp snabbt och helst göra tidig exit. Det är bolag i hela Norden som gäller och ur ett regionalt perspektiv ser det bra ut. Här finns många lovande idéer och team, säger Erik Robertson.

Han har framför allt gjort sig känd inom spelbranschen som en av de drivande krafterna bakom Nordic Game-konferensen. På onsdag invignings den 15:e upplagan av konferensen.

– Den blir något större i år jämfört med förra året, med fler anmälda företag och besökare, säger Erik Robertson.

I fjol besökte över 2.000 personer konferensen där runt 30 bolag ställde ut.

Emiliano Strauss

Nordic Game Ventures i Malmö har förvärvat en finsk fondförvaltare som nyss avslutat sin enda fond. Det innebär att en riskkapitalfond inriktad på spelbranschen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.