fredag 23 februari 2024

inloggad som

Nyfinansierat OncoSignature flyttar huvudkontoret till USA

Lundabolaget OncoSignature, som sitter i life science-inkubatorn Smile, breddar sin verksamhet och öppnar huvudkontor i Boston. Till det nya amerikanska moderbolaget Acrivon Therapeutics har de nu rest omkring tio miljoner kronor.

– OncoSignature är varumärkesskyddat och kommer bli namnet på en av våra tekniska plattformar inom bolaget. Men vi ville byta namn för att bland annat signalera att vi även kan jobba med läkemedel mot andra sjukdomar än cancer, säger medgrundare Kristina Masson till Rapidus.

Acrivon härstammar från grekiskan och kan översättas till ”exakt”. Det nya bolagsnamnet är valt för att spegla bolagets metod för att med hjälp av biomarkörer göra bedömningar om vilka patientgrupper som kan komma ifråga för olika läkemedelstyper. Det är användbart för läkemedelsbolag som går in i kliniska försök och vill göra ett mer träffsäkert urval från början – och Acrivon har redan två sådana kundkontrakt på plats i USA.

I kontoret i Boston finns sedan drygt en vecka tillbaka medgrundaren Peter Blume-Jensen, ytterligare en anställd och ett imaging-labb. Satsningen har möjliggjorts av kapitaltillskottet på runt tio miljoner kronor från en privat ängelinvesterare. Inom ett år räknar man med att resa ytterligare kapital och anställa minst en person till i Boston respektive Lund.

Framöver är ambitionen även att ingå partnerskap för att ta fram nya kandidater inom fler områden än cancerbehandling, genom att sikta in sig på läkemedel som har potential men som fastnat i den kliniska fasen.

Acrivon grundades sent 2016 under namnet OncoSignature av Kristina Masson tillsammans med Peter Blume-Jensen. Han tillträder nu som vd för moderbolaget Acrivon Therapeutics i Boston, medan Masson blir kvar som vd för det svenska dotterbolaget Acrivon AB.

Felicia Frithiof

Lundabolaget OncoSignature, som sitter i life science-inkubatorn Smile, breddar sin verksamhet och öppnar huvudkontor i Boston. Till det nya amerikanska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.