lördag 20 april 2024

inloggad som

Apple värvar antenn-experter till nytt utvecklingsteam i Lund

2016 flyttade Apple sin utvecklingsavdelning för kartteknik till Malmö. I dag kan Rapidus avslöja att elektronikjätten i tysthet byggt upp ett nytt utvecklingsteam i Lund. Bland annat har Apple värvat nyckelpersoner från taiwanesiska Lite-Ons nedlagda Ideonbolag, som var inriktat på antenndesign till mobiltelefoner.

Bland de som fick gå när Lite-On Mobile Mechanical i höstas likviderade sin skånska filial fanns den svenska vd:n Henrik Johansson samt Max Landaeus, som ansvarade för antennutveckling i både Lund och Kina. Båda har lång erfarenhet från Lite-On Mobile Mechanical och har nu börjat arbeta för Apple i Lund. Enligt vad Rapidus erfar är de inte ensamma.

Hemlighetsmakeriet är som vanligt stort kring Apples verksamhet och när Rapidus når Henrik Johansson vill han inte uttala sig om det nya utvecklingsteam han ingår i. Eller hur stort det är. Men han bekräftar att han och Max Landaeus i dag arbetar för den amerikanska elektronikjätten – i Lund.

– Vi är några stycken från andra håll också, som inte jobbat på Lite-On, säger han till Rapidus.

Lite-On Mobile Mechanical är en del av taiwanesiska miljardkoncernen Lite-On och fungerar som underleverantör till mobilindustrin. Bland kundreferenserna finns såväl Sony Mobile som Huawei och HTC. Sex personer arbetade vid den svenska filialen i Lund när den lades ned i höstas.

2014-2016 hade Apple en utvecklingsavdelning på Mobile Heights Center i Lund, inriktad på utveckling för Apples kartor. I dag sitter den personalen i Malmö. Apple har hittills inte officiellt uttalat sig om sin skånska utvecklingsverksamhet, som Rapidus kunde avslöja 2014. Men under vintern kom en indirekt bekräftelse från elektronikjätten i form av en platsannons som Apple lagt upp om att man söker en ”engineering manager” i Malmö för att leda mjukvaruutveckling till Apples kartor.

Apple är i dag världens högst värderade börsbolag och har de senaste åren växlat upp sin redan enorma utvecklingsbudget. Senaste räkenskapsåret spenderade koncernen 11,6 miljarder dollar på forskning och utveckling världen över.

Rapidus har utan framgång sökt Apples presskontakt för en kommentar kring den nya verksamheten i Lund.

Erik Olausson

2016 flyttade Apple sin utvecklingsavdelning för kartteknik till Malmö. I dag kan Rapidus avslöja att elektronikjätten i tysthet byggt upp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.