torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Valrörelsen blir spelplan för nyfinansierade Emerse

Lundabolaget Emerse tar in fem miljoner kronor genom en riktad nyemission till bolagets tre befintliga ägare. Kapitalet ska användas till att fortsätta gasa på, i ett bolag som under första kvartalet ökade sin omsättning med 40 procent jämfört med motsvarande period 2017.

Sedan investeringsbolaget Spiltan gick in som delägare i Emerse år 2014 har omsättningen ökat från 11 till 30 miljoner kronor. De två andra delägarna är Dalex, som ägs av Emerse styrelseordförande Håkan Sjunnesson, och Vaygach där Emerses vd och grundare Carl-Johan Grund är majoritetsägare.

– Finansieringen ska säkra upp att vi kan fortsätta växa både organiskt och omsättningsmässigt, säger Carl-Johan Grund.

Emerse har utvecklat en algoritm och plattform som automatiserar köp av digitala medier i vad som kallas programmatisk annonsering. Enligt Carl-Johan Grund sker hälften av alla annonsköp i Europa i dag genom sådan annonsering, där handeln påverkas av parametrar som målgrupp, avsedd effekt och vilken typ av enhet som materialet exponeras på.

En bidragande orsak till det senaste årets starka tillväxt är satsningen på fler säljare, samt en tätare och bättre relation till befintliga kunder menar Carl-Johan Grund.

– Framför allt har vi satsat och ökat mycket på den svenska marknaden det senaste året och vi har även etablerat ett kontor i Stockholm, säger han.

Emerse största kund är i dag ett amerikanskt företag som Carl-Johan Grund inte vill nämna vid namn. Tidigare har de utfört uppdrag åt bland annat Amazon, Pizza Hut, Haglöfs och Barack Obamas presidentvalskampanj 2012.

Nyligen fick Emerse dessutom ett svenskt parti som kund inför det stundande riksdagsvalet i höst. Bolaget har jobbat med svenska partier förut, men aldrig tidigare i samband med en valkampanj.

Emerse har i dag 30 anställda, varav 28 sitter på huvudkontoret i Lund, en i Stockholm och en i Hong Kong. Carl-Johan Grunds gissning är att de växt till runt 40 vid årets slut.

Magnus Erlandsson

Lundabolaget Emerse tar in fem miljoner kronor genom en riktad nyemission till bolagets tre befintliga ägare. Kapitalet ska användas till att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.