fredag 23 februari 2024

inloggad som

Nyfinansierat Triomed drar igång fler kliniska försök

Medicinteknikbolaget Triomed i Lund har just tagit in 15 miljoner kronor av befintliga ägare, varav närmare 10 miljoner från Paul Frankenius bolag Frankenius Equity. Triomed har nyligen slutfört två studier i Göteborg och Malmö med sin bärbara utrustning för dialys- respektive hjärtsviktspatienter. Fler kliniska försök är på gång.

Triomed har de senaste åren fått återkommande kapitalinjektioner på 12-15 miljoner kronor per år. Undantaget var 2017, då Lundabolaget tog in mer än tre gånger så mycket och fick amerikanska KMG Capital Partners som nya delägare.

– Vi har likvida ägare som stöttar bolagets utveckling. Vi kommer att fortsätta genomföra studier för att få mer klinisk bevisning tills vi kan registrera och lansera produkterna, säger Triomeds vd Patrick Greatrex.

Triomed utvecklar två sorters bärbar utrustning: för njursjuka respektive patienter med hjärtsvikt. Tekniken kan göras bärbar eftersom den bygger på en metod för att regenerera de medicinska vätskorna.

Utvecklingen av Carry Life Cardio, som påbörjades 2013, har kommit längst. Det är en ultrafiltreringsenhet som ska hjälpa hjärtsviktspatienterna att bli av med överskottsvätska i kroppen.

– Under andra halvåret i år kommer vi att genomföra studier på fler hjärtsviktspatienter, men jag kan inte säga när utrustningen är klar för lansering, säger Patrick Greatrix.

Triomed har de senaste åren minskat personalstyrkan till elva anställda. Bolaget grundades 2005 av Anders Helmner, Anders Wallenås och Lars Wramner. Bland ägarna finns även Almi Invest Syd.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget Triomed i Lund har just tagit in 15 miljoner kronor av befintliga ägare, varav närmare 10 miljoner från Paul […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.