måndag 29 april 2024

inloggad som

Ikea eldar på glödhet konsultmarknad

Krisen efter Sony och Ericssons neddragningar i Lund är historia. I dag slåss IT-konsultjättarna med näbbar och klor om den skånska kompetensen, visar Rapidus rundringning till en handfull stora spelare. Bland annat har Ikea seglat upp som en storkund som ”nästan alla jobbar för”.

Knowit, Acando och HiQ hör till de IT-konsultjättar som under vintern redovisat rekordsiffror i sina bokslutskommunikéer. Även i Skåne är marknaden glödhet, uppger Jonas Svensson, regionchef för Knowit Solutions i Malmö och Göteborg samt vd för Malmöbaserade Knowit Core. Totalt har Knowit 220 anställda i Skåne, fördelade på en handfull dotterbolag.

– Marknaden kräver mer än vi har. Vi har anställt 50 personer i Malmö under 2017 och hoppas anställa 50 till i år. Svårigheten är att få tag på folk, säger Jonas Svensson till Rapidus.

Tongångarna går igen hos konkurrenterna. Franska Alten-koncernen var nere på 45 anställda i Lund för 1,5 år sedan, bland annat efter Sonys neddragningar. I dag sysselsätter Lundakontoret 66 personer med planer på att bli 100 inom några år, uppger Andreas Norén, som just tagit över rollen som regionchef efter Sven Andersson.

Cybercom har knappt 200 anställda i Malmö, Lund och Köpenhamn med planer på att bli cirka 40 till under året. Och på HiQ Skåne vittnar vd Anna Kleine om en stenhård kamp om kompetensen. För ett år sedan slukade HiQ Lundabolaget Presis, främst för att komma åt Presis 20-talet anställda inom webbutveckling.

– Det är en jättetuff konkurrens om konsulterna. Många söker sig till oss, men det är också många som rycker i våra duktiga medarbetare. Därför utvecklar vi hela tiden vårt sätt att jobba för att bli företaget alla vill arbeta på, säger Anna Kleine till Rapidus.

Ericsson och Sony Mobile finns kvar som viktiga kunder till IT-konsultbolagen men i betydligt mindre omfattning än förut. Istället har Ikea seglat upp som en av de största enskilda konsultköparna i regionen. Enligt Rapidus källor handlar det sammanlagt om hundratals konsultuppdrag i Helsingborg, Malmö och Älmhult, bland annat inom digitalisering av möbeljättens heminredningssortiment.

– Sony var en av dem som tidigare slukade mycket konsulter. Ikea har lite övertagit den rollen. Nästan alla konsultbolag i regionen jobbar åt dem, även om vår kundbas är betydligt bredare än så, säger Cybercoms regionchef Fredrik Hellström.

Våren 2017 rapporterade Rapidus att Ikea var det enskilda företag som anställt flest av de uppsagda i Sony Mobiles senaste varsel, då 575 anställda fick gå.

Erik Olausson

Krisen efter Sony och Ericssons neddragningar i Lund är historia. I dag slåss IT-konsultjättarna med näbbar och klor om den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.