torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Fler länsbolag går in i LFant

För lite mer än ett år sedan startade Länsförsäkringar Skåne innovationsbolaget LFant. Nu hoppar fler av koncernens länsbolag på tåget, i en nyemission som ger dotterbolaget 35 miljoner kronor.

LFant har under sitt första år kommit igång med flera projekt. Ett av de första som avslutades var en VR-lösning som handlade om att hitta vattenläckor i kök och som togs fram i samarbete med norska IT-företaget Evry. Samma norska företag hjälper nu också LFant med en AR-lösning som syftar till att lära ut trafiksäkerhetskunskap till barn. Det ska bli en mobilapp som hjälper barnen att öva på vägskyltar och riskfyllda trafiksituationer.

– Vi kör cirka 20 case löpande hela tiden. Eftersom vi är ett innovationsbolag gör vi bara piloter. Vi laborerar och testar lösningen, sedan fattar våra ägarbolag beslut om vi ska skala upp idéerna eller lägga ner dem, säger Lisa Olsson, operativ chef på LFant.

Hittills har LFant varit ett helägt dotterbolag till Länsförsäkringar Skåne som tidigare investerat 10 miljoner kronor. Nu går Länsförsäkringar Älvsborg samt Göteborg och Bohuslän in med sammanlagt 30 miljoner kronor via en nyemission. De två länsbolagen äger nu, tillsammans med Länsförsäkringar Skåne som skjuter till ytterligare 5 miljoner, en tredjedel var av innovationsbolaget.

– Det innebär ingen större förändring för LFants verksamhet. Tanken är samma som från starten: att stödja länsbolagens affärer genom att skapa mervärde för kunderna och att genom samarbeten hitta nya verksamhetsområden, säger Susanne Petersson, vd på Länsförsäkringar Skåne och styrelseordförande i LFant.

Innovationsbolaget kommer alltjämt ha sitt säte i Helsingborg men bemanningen kan enligt Susanne Petersson komma att utökas vid Länsförsäkringars kontor i Älvsborg samt Göteborg och Bohuslän.

– Istället för att de skulle starta egna innovationsbolag så beslutade vi att de skulle ingå i LFant. Förhoppningsvis leder det till fler och snabbare innovationer, säger Susanne Petersson.

Länsförsäkringar Skåne sysselsatte runt 500 anställda 2016 och kunde visa upp ett resultat på knappt 600 miljoner kronor i vinst. LFant är sedan i höstas medlem i Mobile Heights och Lisa Olsson sitter dessutom i styrelsen för Fintech Öresund.

Emiliano Strauss

För lite mer än ett år sedan startade Länsförsäkringar Skåne innovationsbolaget LFant. Nu hoppar fler av koncernens länsbolag på tåget, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad