lördag 7 september 2024

inloggad som

Awapatent och Ortelius satsar på webbaserad patenttjänst

|  ,
|  

Malmöbaserade patentbyrån Awapatent har tillsammans med mjukvarubolaget Ortelius utvecklat en ny webbaserad tjänst för IP-rättigheter och patent.

– Detta är en pusselbit i vårt pågående digitaliseringsarbete och nya kundlösningar. Vi tittar på fler sådana här verktyg, säger John Karlström, försäljningschef och ansvarig för affärsområdet Awa Innovation, till Rapidus.

Tjänsten PatAlert har utvecklats under 1,5 år och samlar offentlig patentdata. Genom att föra in information om sina patent kan användaren bland annat se vilka konkurrenter som finns och vilka IP-rättigheter de har, vilka företag som har patent i samma patentklasser och om det dyker upp nya bolag inom den egna branschen.

Det är Malmöbaserade Ortelius som utvecklat PatAlert, baserat på Ortelius egen mjukvara för att kartlägga och strukturera kunskap och erfarenheter i komplexa organisationer. Affärsmodellen baseras på en fast månadskostnad. Bland konkurrenterna syns bland annat PatSnap.

Awapatent sysselsätter 300 personer och har 16 kontor i Sverige, Danmark, Tyskland och Hong Kong. Omsättningen för 2016 landade på drygt 65 miljoner euro.

Emily Binks

Malmöbaserade patentbyrån Awapatent har tillsammans med mjukvarubolaget Ortelius utvecklat en ny webbaserad tjänst för IP-rättigheter och patent. – Detta är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Flatfrog-grundare utmanar patentbranschen med AI

    Den nya satsningen Lightbringer, med en Flatfrog-grundare i bakgrunden, har utvecklat en plattform som med hjälp av AI helt ska ta bort mänsklig hantering vid patentansökningar. En första investeringsrunda är hamn och samarbetsavtal tecknat med en större svensk IP-byrå.

  • Sommarens nya lagar att hålla koll på

    Flera nya lagar och förordningar har trätt i kraft i sommar. Här listar vi några av sommarens nya bestämmelser som är bra för dig som företagare att känna till.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Ny konkurs i Sulieman-sfären

    Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana har inlett en konkurs.