söndag 3 december 2023

inloggad som

Cenitos industrisatsning tar fart efter trög start

Sedan IT-konsultbolaget Cenito bildade systerföretaget Connectitude, som riktar sig enbart mot industrikunder, har både omsättningen och antalet anställda ökat med runt 40 procent på ett år.

I november flyttade Cenito och Connectitude in på drygt 1.000 kvadratmeter i tre plan i revisionsjätten EY:s tidigare lokaler vid Gustav Adolfs torg i Malmö. Under 2017 växte de från 25 till 35 anställda och omsättningen marscherade från 22 till 30 miljoner. I stort sett hela förändringen beror på Connectitude, som drog igång hösten 2016. Det menar Johan Nilsson, som är vd för bägge bolagen.

– Effekten av det nybildade bolaget var till en början lite trögare än vi hade hoppats, men under andra halvan av förra året var tillväxten väldigt bra, säger han.

Exempel på industrikunder som Connectitude påbörjade uppdrag för under 2017 är Sandvik, Santa Maria och Alfa Laval: tre företag med maskinparker i Skåne – Svedala, Landskrona och Lund – vilket väl ringar in Connectitudes verksamhetsidé.

– Här i Skåne finns det relativt mycket industri på en liten yta och det passar oss bra eftersom vi behöver vara nära kunden. Det finns inga mallar för det vi gör, vilket innebär att vi måste experimentera oss fram på plats, säger Johan Nilsson.

Connectitudes nisch är systemintegration inom industriell IoT, internet of things. Bolagets mjukvara används för att styra och optimera maskiner i till exempel produktionslinjen. För att lyckas med detta kopplar de upp sig mot maskiner hos alla sina kunder och kan på så sätt jämföra och utnyttja en stor mängd data för att optimera respektive företags maskinhårdvara.

För att komma närmare industrisektorn norröver finns planer på ett kontor i Göteborgstrakten, kanske redan i år, där närheten till de småländska industrierna i allmänhet och Gnosjötrakten i synnerhet lockar. Johan Nilsson räknar med att Cenito och Connectitude tillsammans ska omsätta 40 miljoner kronor under 2018 och sysselsätta 50 anställda vid årsskiftet.

Cenito grundades 2007 av Rickard Houltz, som fortfarande är aktiv partner i bolagen. De andra fyra delägarna, tillika aktiva partner, är Dan Persson, Henrik Strömberg, Joel Fjordén och Johan Nilsson.

Magnus Erlandsson

Sedan IT-konsultbolaget Cenito bildade systerföretaget Connectitude, som riktar sig enbart mot industrikunder, har både omsättningen och antalet anställda ökat med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad