torsdag 25 april 2024

inloggad som

QPharma når över 300 miljoner i omsättning

Malmöbaserade läkemedelsbolaget QPharma har tillsatt en ny vd i David Segerberg. Samtidigt ökar bolaget omsättningen och börjar snart utbyggnaden av sin fabrik.

David Segerberg har under nio år varit chef för utveckling och teknik i bolaget, men nu tar han alltså steget upp till vd-posten. Innan QPharma arbetade han bland annat på Volkswagen-Audi, Nestlé och Pfizer. Tidigare vd:n Kenneth Stokholm intar en ny roll inom koncernen Nordic Group, där QPharma ingår.

– Jag ska fortsätta där Kenneth lämnade. Vår strategi är ju att fortsätta växa som bolag, säger David Segerberg till Rapidus.

2017 års omsättning landade på 322 miljoner kronor, vilket är en ökning på drygt 50 miljoner från föregående år. Vinsten är ännu inte klarlagd men 2016 landade den på cirka 9 miljoner kronor. Bolaget har i dag över 170 anställda, vilket är runt 20 personer mer än i våras.

Tillväxten kommer enligt Segerberg troligtvis fortsätta i samma takt framöver och för att mäkta med trycket ska bolaget bygga ut sina lokaler under de närmsta två åren.

Huvuddelen av QPharmas omsättning kommer från kontraktsforskning och produktion av etablerade produkter inom bland annat fertilitetsbehandling och mot klimakteriebesvär.

Nu närmar sig också produktionen av en egenutvecklad vaginal preventivmedelsring i silikon som successivt släpper ut hormoner. En variant på ringen har utvecklats i samarbete med ideella organisationen Population Council i USA, som nyligen skickade ringen till registrering hos amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA.

QPharma ingår i koncernen Nordic Group, som i sin tur är en systergrupp till läkemedelsjätten Ferring där Fredrik Paulsen står som ägare.

Emiliano Strauss

Malmöbaserade läkemedelsbolaget QPharma har tillsatt en ny vd i David Segerberg. Samtidigt ökar bolaget omsättningen och börjar snart utbyggnaden av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.