onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Primozone vinner upphandling för tio miljoner

Skånska miljöteknikbolaget Primozones ozongeneratorer ska ingå i en reningsanläggning för dricksvatten i Massachusetts. Upphandlingen är värd tio miljoner kronor för Primozone och anläggningen blir en viktig referens för den amerikanska marknaden, menar bolagets nya vd Ola Olsson.

– I USA har vi nu ett tiotal referensanläggningar och har även etablerat ett nätverk för säljsamarbete, säger Ola Olsson till Rapidus.

Han kommer närmast från posten som vd för Nederman Nordic i Helsingborg, och ersätter Primozones styrelseordförande Erling Eriksen som under något år har varit ställföreträdande vd.

Primozones ägare, norska rederikoncernen Westfal-Larsen, har sedan 2003 skjutit till över 100 miljoner kronor för bolagets utveckling och pilotförsök inom applikationer som rening av dricks- och avloppsvatten, samt nedbrytning av olika föroreningar, som exempelvis läkemedelsrester. Förra året uppgick intäkterna till nära 75 miljoner kronor och i år ska försäljningen förhoppningsvis ge ett överskott, enligt sälj- och marknadschef Jürgen Bischhaus.

Vid sidan om USA är Sydkorea bolagets största marknad.

– I höstas levererade vi teknik för avloppsrening till Sydkoreanska LG Chemicals, en av världens största tillverkare av batterier till el- och hybridbilar. Och nyligen valdes vår teknik också till en modellanläggning i Sydkorea för dricksvattenrening, säger Jürgen Bischhaus.

Primozone utvecklar ozongeneratorer i kompakta moduler, vilket ska minimera antalet driftsstopp. Ozonet genereras där det ska användas, produceras från syret i luften eller syrgastank med en metod som är mer energisnål än konkurrerande tekniker.

Primozone grundades år 2000 och har 25 anställda. Huvudkontor och produktion finns i Löddeköpinge.

Elisabet Ottosson

Skånska miljöteknikbolaget Primozones ozongeneratorer ska ingå i en reningsanläggning för dricksvatten i Massachusetts. Upphandlingen är värd tio miljoner kronor för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.