söndag 28 april 2024

inloggad som

Doldisbolaget Upptec går utomlands – värvar Cisco-grundare

IT-bolaget Upptec i Malmö är i det närmaste okända utanför försäkringsbranschen men omsätter runt elva miljoner kronor på sitt system för automatisk värdering av lösöre. Med Cisco-grundaren Sandy Lerner som ny rådgivare i ledningsgruppen siktar Upptec på att ta första kliven ut i Europa.

Sedan Länsförsäkringar hoppade på 2006 har Upptec plockat bland andra Folksam, Moderna Försäkringar och Dina Försäkringar som kunder. Tillsammans har kvartetten en marknadsandel inom hem- och villaförsäkringar på över 60 procent.

Bolaget har samlat på sig en databas med information och specificeringar om allehanda produkter i hemmet, med automatiskt uppdaterade prisuppgifter. Det gör det möjligt för försäkringsbolagen att snabbt göra en datorbaserad värdering av allt från ett par nyinköpta löparskor till en tre år gammal stereo som försvunnit vid ett inbrott. Upptec har även anlitat IT-konsultbolaget Jayway för att addera artificiell intelligens till systemet.

Efter att främst ha arbetat i Sverige håller Upptec nu på att försöka slå sig in på ett antal europeiska marknader. Ett led i det är rekryteringen av Sandy Lerner, som var med och grundade amerikanska IT-jätten Cisco på 1980-talet, till ledningsgruppen. Ett annat steg är att personalstyrkan de senaste åren växt från 5 till 10 anställda, med sikte på att bli 15 under vintern.

– Elgiganten använder oss redan i alla de nordiska länderna och vårt system fungerar helt oavsett vilket språk du talar, säger grundaren Pontus Hemby till Rapidus.

Han äger fortfarande hela Upptec tillsammans med medgrundaren Lars Krantz och Magnus Frank, som även han är aktiv i bolaget. Senaste räkenskapsåret, som avslutades i augusti, ökade omsättningen med tio procent till närmare elva miljoner kronor, uppger Pontus Hemby.

Erik Olausson

IT-bolaget Upptec i Malmö är i det närmaste okända utanför försäkringsbranschen men omsätter runt elva miljoner kronor på sitt system […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.