torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Dansk miljödusch testas vid DTU

|  ,
|  

Köpenhamnsbaserade Flow Loop utvecklar teknik som renar och återanvänder duschvatten. Sedan starten ifjol har bolaget totalt fått två miljoner danska kronor i stöd från bland andra danska Innovationsfonden, E.on och Climate Kic.

När Flow Loops lock för duschbrunnar aktiveras så rinner inget vatten genom brunnen utan samlas istället i en låg reservoar på golvet. När vattennivån i den når fem millimeter pumpas vattnet in i Flow Loops panel, som fästs på duschväggen, och strålar ut genom duschhuvudet. På så vis cirkulerar en liten mängd vatten under en dusch-session.

Små partiklar som hår och hudceller fastnar i mikro-filter, som i sin tur renas med högtrycksvatten. Reningen sker automatiskt före och efter en dusch, men kan startas närsomhelst. Med hjälp av UV-ljus renas vattnet även från bakterier kontinuerligt under en dusch.

Idén bakom Flow Loop baseras på länspumpar i båtar, som ofta har en inbygg nivåvakt för att automatiskt sätta igång pumpen då vattnet nått en viss nivå. Flow Loops teknik testas på Danmarks tekniska universitet, specifikt är det vattenkvaliteten som testas. Projektet pågår fram till mars.

– Det vi väntar på är dokumentationen från DTU, innan dess kan vi inte ingå avtal, säger vd Simon Kolff, och tillägger att de även ska skaffa tysk certifiering som är giltig i hela Europa.

I dagsläget beräknas en enhet kosta 20.000 danska kronor. Det kan jämföras med Malmöbolaget Orbital Systems, som även de utvecklar teknik för att kontinuerligt rena och återanvända vattnet under en dusch, och som kostar runt 30.000 kronor. Flow Loop riktar primärt in sig mot bostadsmarknaden och fastighetsbolag med över 100 lägenheter.

Flow Loop är med i E.ons acceleratorprogram Agile och befinner sig därför på Minc några dagar i veckan, där E.on har kontor. Nyligen vann Flow Loop första priset 12.000 euro i Splash Stage Competition i Portugal.

Emily Binks

Köpenhamnsbaserade Flow Loop utvecklar teknik som renar och återanvänder duschvatten. Sedan starten ifjol har bolaget totalt fått två miljoner danska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad