torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Vultus byter ut drönare och får rysk kund

|  
|  ,

För ett drygt ett år sedan lanserade Ideonbolaget Vultus en teknik som effektiviserar bönders odlingar med hjälp av data från drönare. Nu lämnar bolaget både drönarna och bönderna, fast ändå inte.

– Vi har gått över från drönare till en satellitbaserad tjänst, men det är samma mjukvara som används och med samma resultat, säger vd William Håkansson som tillsammans med Robert Schmitt grundade Vultus.

När de jobbade med tekniken ute hos lantbrukarna under växtsäsongen 2017, insåg de att drönaren inte var en kostnadseffektiv metod att samla in data på, det blev helt enkelt för dyrt för odlaren. Men med satellittjänsten kan bildinformationen kopplas till planeringssystem som lantbrukarna redan använder för att hålla koll på sin dagliga verksamhet.

Två sådana planeringssystem som Vultus nyligen fått som kunder är ryska Exact Farming och ukrainska Soft Farm. Tillsammans har de 5,5 miljoner hektar i sina system, att jämföra med den totala odlingsytan i Sverige som är ungefär 3 miljoner hektar.

Dock fortsätter Vultus att använda sig av drönare i fall då det krävs bilder med mycket hög upplösning. Som exempel nämner William Håkansson ett uppdrag där man från ett fält med många helt nya havresorter som var väldigt lika varandra, skulle urskilja endast en sort.

Bolaget finansieras delvis via projektpengar från LU Innovation, Almi och Tillväxtverket som tillsammans gått in med 450.000 kronor, varav en kvarts miljon kronor kommer från Almi.

– Vi letar inte efter externt kapital i dagsläget och vi klarar oss på våra kundintäkter för att finansiera vår forskning och mjukvaruutveckling, säger William Håkansson.

Vultus sysselsätter sju personer varav två på halvtid.

Magnus Erlandsson

För ett drygt ett år sedan lanserade Ideonbolaget Vultus en teknik som effektiviserar bönders odlingar med hjälp av data från drönare. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.