tisdag 23 april 2024

inloggad som

Svensk satsning väntar börsaktuell byggrobot

I vinter byggs delar av det berömda ishotellet i Jukkasjärvi av danska Odicos byggrobot. Jippot är bara en del av en större svensk satsning som Odico planerar i samband med noteringen på Aktietorget i början av 2018.

Odico har under hösten överläggningar i Malmö hos Sedermera Fondkommisson och med blivande aktieägare.

– Vi förväntar oss vara klara med vårt prospekt i början av januari och få in sammanlagt 16 miljoner kronor under första kvartalet 2018. Samtidigt använder vi börsnoteringen i Sverige till att knyta närmare kontakter med ABB Robotics, NCC och Skanska, säger Odicos vd Anders Bundsgaard till Rapidus.

– Hela tanken med en börsnotering är att vi vill satsa hårt på den svenska marknaden, som vi ser som en storebror till den danska.

Redan innan börsnoteringen i Sverige har Odicos robot använts i 250 byggprojekt under fem års tid men Anders Bundsgaard räknar med att de svenska aktörerna ska vakna inför tekniken först nästa år. Odico har ett tiotal anställda med ett plusresultat på en miljon danska kronor 2016.

För honom är det framförallt ABB Robotics, med 4.600 anställda i 53 länder, som är drömpartnern. Odico grundades 2012 men är redan orienterat mot den globala byggindustrin, som i dag är mycket personalkrävande. Odicos koncept är ett exempel på automatisering, då den automatiskt skär ut byggmaterial efter en 3D-ritning. Hela roboten och kringutrustningen är samlad i en container och kan därmed flyttas mellan byggarbetsplatser.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I vinter byggs delar av det berömda ishotellet i Jukkasjärvi av danska Odicos byggrobot. Jippot är bara en del av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad