söndag 8 september 2024

inloggad som

Blandade signaler från noterade Skånebolag

Probi ökar omsättningen rejält, medan Alfa Laval och Haldex står och stampar. Rapidus har botaniserat bland de dagsfärska kvartalssiffrorna på en av rapportperiodens mest intensiva dagar, där även ZetaDisplay presenterar ett förvärv för minst 83 miljoner kronor.

Probitikabolaget Probi i Lund ökar sin nettoomsättning för årets tre första kvartal med 95 procent jämfört med samma period 2016, till 493 miljoner kronor. Årets siffror inkluderar den amerikanska verksamheten Nutraceutix, som Probi köpte i slutet av 2016. Dock påverkade en lagerminskning hos en av Probis största kunder det tredje kvartalet negativt.

– Det ledde till nedgång i organisk omsättning med cirka 50 miljoner kronor under tredje kvartalet. Ökningen är ändå 50 procent jämfört med tredje kvartalet 2016 och i nivå med marknadens förväntningar, säger vd Peter Nählstedt till Rapidus.

Även verkstadsföretaget Haldex, som fokuserar på broms- och luftfjädringssystem för tunga fordon, kom med sin rapport i dag. Bolaget rapporterar en omsättning på 1.081 miljoner för tredje kvartalet 2017, i paritet med samma period förra året. Men resultatet minskade från 37 till 26 miljoner kronor. Haldex har det senaste året pressats av den segdragna budprocessen som slutade med att tyska Knorr-Bremse i augusti drog tillbaka sitt bud att köpa ut Landskronabolaget från börsen.

I rapporten skriver nytillträdde vd:n Åke Bengtsson att bolaget behöver öka sina forsknings- och utvecklingskostnader framöver för att behålla konkurrenskraften.

Industrijätten Alfa Lavals kvartalsrapport visar, som halvårsrapporten förutspådde, en något minskad efterfrågan jämfört med föregående kvartal. I relation till motsvarande period 2016 ökade dock orderingången med 15 procent.

Koncernens marindivision är den som gått särskilt starkt fram, främst i Asien och Nordamerika. Inför fjärde kvartalet är vd Tom Erixons prognos att efterfrågan kommer öka något jämfört med tredje kvartalet, framför allt inom energi- och marindivisionerna.

I dag meddelade även First North-listade ZetaDisplay att de förvärvar samtliga aktier i nederländska bolaget QYN för 83 miljoner kronor plus eventuell tilläggsköpeskilling. För att finansiera köpet gör ZetaDisplay en riktad emission på 80 miljoner.

ZetaDisplay har sin verksamhet på Bulltoftaområdet i Malmö och utvecklar smarta skärmar där man kan skräddarsy reklambudskap till konsumenterna i realtid. 2016 omsatte de runt 52 miljoner kronor.

Magnus Erlandsson
Emiliano Strauss

Probi ökar omsättningen rejält, medan Alfa Laval och Haldex står och stampar. Rapidus har botaniserat bland de dagsfärska kvartalssiffrorna på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.