torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Diaprost sluter avtal med läkemedelsjätte

Lundabaserade läkemedelsbolaget Diaprost har slutit ett forsknings- och optionsavtal med ett av världens största läkemedelsföretag. Vilket företag det gäller vill Diaprosts vd Johan Drott dock inte avslöja.

– I avtalet ingår en konfidentialitetsklausul så det är inte mycket jag kan berätta. Inte mer än att de är globala och ett topp 10-företag i världen, säger Johan Drott, som även är vd för noterade Lundabolaget Respiratorius.

Avtalet gäller en vidareutveckling av den patenterade antikroppen h11B6. Diaprosts avtalspartner får nu exklusiva rättigheter att utveckla antikroppen mot prostatacancer, samt optionen att köpa upp samtliga rättigheter. Johan Drott tror dock att det kommer dröja ”något år” innan en sådan affär kan bli aktuell, då projektet fortfarande befinner sig i preklinisk fas.

– Nu står vi för framställningen av själva materialet och bistår med vår expertis. De kommer att leda projektet forskningsmässigt och förbereda för att slutföra den kliniska utvecklingen, säger han till Rapidus.

Diaprost knoppades av från Lunds universitet 2005 kring en metod att diagnosticera och behandla prostatacancer med antikroppar i kombination med radioaktiva isotoper. Bolaget ägs av grundarna samt huvudfinansiären Björn Parkander, som hittills investerat 36 miljoner kronor i Diaprost. Familjen Parkander, tidigare ägare till miljardkoncernen Strålfors, står även som investerare i skånska Puls och Nexam Chemical.

Emiliano Strauss

Lundabaserade läkemedelsbolaget Diaprost har slutit ett forsknings- och optionsavtal med ett av världens största läkemedelsföretag. Vilket företag det gäller vill […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.