torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Diaprost sluter avtal med läkemedelsjätte

Lundabaserade läkemedelsbolaget Diaprost har slutit ett forsknings- och optionsavtal med ett av världens största läkemedelsföretag. Vilket företag det gäller vill Diaprosts vd Johan Drott dock inte avslöja.

– I avtalet ingår en konfidentialitetsklausul så det är inte mycket jag kan berätta. Inte mer än att de är globala och ett topp 10-företag i världen, säger Johan Drott, som även är vd för noterade Lundabolaget Respiratorius.

Avtalet gäller en vidareutveckling av den patenterade antikroppen h11B6. Diaprosts avtalspartner får nu exklusiva rättigheter att utveckla antikroppen mot prostatacancer, samt optionen att köpa upp samtliga rättigheter. Johan Drott tror dock att det kommer dröja ”något år” innan en sådan affär kan bli aktuell, då projektet fortfarande befinner sig i preklinisk fas.

– Nu står vi för framställningen av själva materialet och bistår med vår expertis. De kommer att leda projektet forskningsmässigt och förbereda för att slutföra den kliniska utvecklingen, säger han till Rapidus.

Diaprost knoppades av från Lunds universitet 2005 kring en metod att diagnosticera och behandla prostatacancer med antikroppar i kombination med radioaktiva isotoper. Bolaget ägs av grundarna samt huvudfinansiären Björn Parkander, som hittills investerat 36 miljoner kronor i Diaprost. Familjen Parkander, tidigare ägare till miljardkoncernen Strålfors, står även som investerare i skånska Puls och Nexam Chemical.

Emiliano Strauss

Lundabaserade läkemedelsbolaget Diaprost har slutit ett forsknings- och optionsavtal med ett av världens största läkemedelsföretag. Vilket företag det gäller vill […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.