torsdag 25 april 2024

inloggad som

Malmöbolag dubblar omsättningen efter VR-satsning

Sedan Malmöbolaget Divine Robot slog sig in på VR-marknaden för ett drygt år sedan har deras omsättning nästintill fördubblats. Vid årsskiftet var de 6 anställda, nu i september är de uppe i 17.

– Vi har upptäckt att det finns en jättestor potential för VR utanför spelvärlden och det är inom business-to-business vi har våra senaste uppdrag, säger vd Jaana Nykänen till Rapidus.

Som exempel på områden där det finns ett stort intresse för virtual reality, nämner Jaana Nykänen högriskmiljöer, dit det alltså är farligt eller svårt att förflytta sig i verkligheten. Men även mera jordnära situationer: till den norska industrikoncernen Yara, med verksamhet inriktad på jordbrukskemikalier och gödselmedel, har Divine Robot skapat en simulerad traktor-tur där man får åka med ut på åkern och se hur kvävehalter mäts på fälten.

– På en jordbruksmässa prövade den norska statsministern vår VR-modell till Yara, berättar Jaana Nykänen.

En annan tillämpning som spås bli het är pedagogik, där utbildningar och föreläsningar förmedlas via den virtuella världen.

Trots Divine Robots uppsving genom VR, härrör fortfarande två tredjedelar av omsättningen från traditionell mjukvaruutveckling, där Sony är en stor kund. 2016 omsatte bolaget drygt 6 miljoner kronor och prognosen för 2017 är 11 miljoner kronor.

Divine Robot grundades 2009 av Henrik Jönsson och Nils Andreasson. Båda är fortfarande aktiva i bolaget och äger 50 procent var. Verksamheten startade i London och var till en början inriktad på mobilspel – duon har till exempel skapat Blobster och barnspelen CotBot Farm och CotBot City – men 2011 flyttade de kontoret till Malmö där all verksamhet finns i dag.

Magnus Erlandsson

 

Sedan Malmöbolaget Divine Robot slog sig in på VR-marknaden för ett drygt år sedan har deras omsättning nästintill fördubblats. Vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.