tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Bildanalys från Helsingborg testas på fler cancertyper

Helsingborgsbaserade Spectronic Medical håller på att rulla ut sin självlärande mjukvara för medicinsk bildanalys på den europeiska marknaden. Den används för att optimera stråldosen vid behandling av prostatacancer. Parallellt testar bolaget motsvarande teknik vid cancer i hjärnan, halsregionen samt det kvinnliga bäckenet.

Spectronic Medicals mjukvara använder artificiell intelligens för att analysera bilder av tumörerna tagna vid en magnetkameraundersökning. Tekniken ökar strålningens precision jämfört med vad som är möjligt när konventionella datortomografibilder används som underlag för att bestämma stråldos. Därmed kan närliggande organ skonas och behandlingen individanpassas.

Bolagets teknik för prostatacancer används nu på ett flertal sjukhus i Europa – bland annat på Skånes universitetssjukhus där 60 patienter ingår i en sista studie innan tekniken enligt sjukhusets planer ska börja användas rutinmässigt. Tekniken testas också på sjukhus USA i väntan på FDA-godkännande.

– Vi är inne i ett expansivt skede och håller på att bygga upp bolagets säljorganisation för Europa och USA. Samtidigt fortsätter vi vidareutveckla mjukvaran för stråldosplanering vid cancer på andra ställen i kroppen, säger vd Carl Siversson till Rapidus.

Spectronic Medical sysselsätter tio personer.  Bolaget grundades 2012 som ett dotterbolag till familjeföretaget Spectronic.

Elisabet Ottosson

Helsingborgsbaserade Spectronic Medical håller på att rulla ut sin självlärande mjukvara för medicinsk bildanalys på den europeiska marknaden. Den används […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.