lördag 4 maj 2024

inloggad som

Jan Swedin och Örjan Johansson miljonsatsar på diabetesapp

Medeonbolaget Dianovator tar in fyra miljoner kronor för att vidareutveckla en diabetesapp och genomföra en klinisk studie. Nya ägare är IT-veteranerna Jan Swedin och Örjan Johansson.

Grundaren Fredrik Ståhl, som själv har diabetes typ I, har tagit fram självlärande algoritmer som ska stödja personer med diabetes att ta rätt mängd insulin vid rätt tidpunkt baserat på data från kroppsnära sensorer.

– Den kliniska studien ska starta i vår. Sedan behöver vi ytterligare finansiering innan vi kan lansera produkten, vilket vi siktar på att göra hösten 2018, säger Fredrik Ståhl till Rapidus.

Produkten ska riktas till både vårdgivare och patienter, och dessa får olika gränssnitt.

Det är Örjan Johansson genom BlueWise Fund AB, och Jan Swedin genom Kingit AB som går in med pengarna i denna första finansieringsrunda för bolaget. Duon har option på att investera ytterligare kapital under året.

Många av dagens diabetesappar fungerar i princip som dagböcker, medan Dianovators app samlar och analyserar data och tar individuell hänsyn till hur varje person kommer att reagera genom att algoritmerna även använder historisk data vid beräkningarna, uppger Fredrik Ståhl. Algoritmerna baseras på hans forskning vid Lunds universitets institution för reglerteknik.

Den kliniska studien ska genomföras på Skånes universitetssjukhus. Utvecklingen sker i tätt samarbete med ett större företag inom branschen som tillhandahåller sensordata.

– Samarbetet är konfidentiellt, men vi hoppas kunna berätta mer inom kort, säger Fredrik Ståhl.

Dianovator sysselsätter två personer förutom grundaren. Örjan Johansson och Jan Swedin har sedan tidigare ett gemensamt engagemang i Helsingborgsbolaget Inyett och i våras gick Jan Swedin även in som investerare i Malmöbaserade Spiideo, där Örjan Johansson är medgrundare.

Elisabet Ottosson

 

 

Medeonbolaget Dianovator tar in fyra miljoner kronor för att vidareutveckla en diabetesapp och genomföra en klinisk studie. Nya ägare är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.