onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Jätteprojekt för kliniska försök kan utvidgas över sundet

300-miljonersprojektet Next, som ska locka företag att förlägga kliniska prövningar till Danmark, tar slut 2019. Men redan nu arbetar ledningen på en fortsättning som även omfattar Sydsverige.

Av Nexts budget kommer 92 miljoner danska kronor från statliga Innovationsfonden och 216 miljoner från partnerbolag inom främst läkemedelsindustrin. Projektet löper fram till oktober 2019, då Innovationsfondens anslag stryps.

– Det vill säga, från 2020 är vi inte längre bundna av att det ska vara ett rent danskt projekt. Därför är vi nu igång med att sondera möjligheterna för att få partner från Sydsverige, vilket det är upplagt för, säger Thomas Kongstad Petersen.

Han är högt uppsatt i Leo Pharmas ledning och ordförande i Nexts styrgrupp.

Som en del av förberedelserna har Next medverkat till en rapport, som visar att det är en bra affär för såväl sjukhus som life science-bolag att antalet kliniska försök ökar i regionen. Rapporten ska användas även för att locka skånska aktörer till Next.

– Vi konkurrerar ju med andra regioner om kliniska försök – även Stockholm. Men här är Skåne närmare Själland och dessutom med i Medicon Valley Alliance, säger Thomas Kongstad Petersen.

Varje år deltar omkring 15.000 danskar i drygt 300 kliniska försök. Det antalet kan mångdubblas, menar Next. I första omgången har Next fokuserat på kliniska försök inom cancer och hudsjukdomar.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

 

300-miljonersprojektet Next, som ska locka företag att förlägga kliniska prövningar till Danmark, tar slut 2019. Men redan nu arbetar ledningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.