torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Uniti siktar på två miljoner pund i ny insamlingskampanj

|  ,
|  ,

Elbilstillverkaren Uniti i Lund, som i våras slöt ett samarbetsavtal med Siemens Nordic om att bygga en automatiserad skånsk elbilsfabrik, startar en ny insamlingskampanj, så kallad crowdfunding. Målet är två miljoner brittiska pund, motsvarande cirka 20 miljoner kronor.

Totalt har Uniti hittills finansierats med 1,6 miljoner euro varav majoriteten från en insamlingskampanj i fjol. Den nya kampanjen lanseras via en brittisk hemsida och minimibeloppet att investera har sänkts till tio pund.

– Innan vi lanserar vår bil senare i år vill vi skala upp vår gräsrotsaktivitet, säger vd Lewis Horne till Rapidus.

En färdig prototyp av Unitis elektriska stadsbil skulle vara klar i juni, men har skjutits fram till senare i år. Chassit har designats om och den färdiga elbilen ska visas upp i Lund i början av september.

– Vi har gjort om den yttre designen av bilen helt. Det här är den slutgiltiga designen som kommer produceras, säger kommunikationsansvarige Verena Kitowski.

Om elbilsfabriken ska ligga i Malmö eller Landskrona är ännu inte bestämt. Unitis stadsbil ska väga 400 kilo och tillverkas i hållbara kompositer. Bilen styrs elektroniskt och har ett futuristiskt styre med tvåhandsfattning. Maxhastigheten kommer ligga på 90-120 km/h beroende på modell. Priset beräknas hamna på omkring 200.000 kronor.

Uniti finns i dag på Tellusgatan i Lund, där omkring 40 personer arbetar.

Emily Binks

Elbilstillverkaren Uniti i Lund, som i våras slöt ett samarbetsavtal med Siemens Nordic om att bygga en automatiserad skånsk elbilsfabrik, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.