fredag 23 februari 2024

inloggad som

Iconovo breddar verksamheten med 23 nya miljoner i kassan

Lundabolaget Iconovo har plockat in nära 23 miljoner kronor i en nyemission. Bland de nya investerarna finns en större utländsk institutionell ägare, uppger vd Orest Lastow.

– Vi fick säga nej till ett antal intressenter som ville gå in med större belopp, men vi vill bredda ägandet och även ha in ägare som tillför mer än bara pengar. Som kompetens och branschkännedom, säger Orest Lastow till Rapidus.

Iconovo utvecklar inhalatorer för läkemedel mot bland annat astma och kol. Det nya kapitalet ska användas för att bredda Iconovos verksamhet till att även inkludera utveckling av egna läkemedelsberedningar.

– Våra kunder har länge efterfrågat en komplett läkemedelsprodukt och nu kan vi bygga upp en kapacitet och kompetens kring torrpulverberedning för generiska produkter inom astma och kol-läkemedel, säger Orest Lastow.

Iconovo är baserat på inkubatorn Smile på Medicon Village och har nyligen flyttat till större lokaler med specialanpassade laboratorier som möjliggör denna utveckling. I dag är de nio anställda, men kommer att anställa minst ett par till under hösten.

För ungefär ett år sedan tecknade Iconovo ett avtal med amerikanska Amneal Pharmaceuticals som innefattade en licensaffär och ett produktutvecklingsuppdrag. I och med möjligheten att erbjuda kunderna kompletta läkemedelsprodukter som inkluderar både en inhalator och läkemedelsberedning tror Orest Lastow att fler avtal av samma karaktär kommer att tecknas senare i år.

Orest Lastow hade ett långt förflutet på AstraZeneca innan han tillsammans med sex andra startade Iconovo 2013. Av de sju grundarna är även Lars Arvidsson verksam i bolaget, som mekaniskt ansvarig. 2016 omsatte Iconovo drygt 18 miljoner kronor och redovisade en vinst på 2,4 miljoner kronor.

Magnus Erlandsson

Lundabolaget Iconovo har plockat in nära 23 miljoner kronor i en nyemission. Bland de nya investerarna finns en större utländsk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.