onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Nasdaq-noterad koncern slukar WeCloud

Malmöbolaget WeCloud blir en del av amerikanska miljardkoncernen J2, noterad på Nasdaq. J2 har via ett dotterbolag i Sverige köpt samtliga aktier i WeCloud, som utvecklar spam- och virusskydd för e-post. Det visar handlingar som Rapidus tagit del av.

J2 Global sysslar bland annat med kontorskommunikation, som internetbaserad fax och telefoni, men koncernen fokuserar även på spam- och virusskydd för e-post, marknadsföring via e-post samt kundhanteringssystem.

Under årets första kvartal har J2 Global gjort fem uppköp, samtliga i USA och med fokus på molnbaserade e-posttjänster. Under samma tidsperiod omsatte koncernen 254 miljoner dollar.

WeCloud sysselsätter ett 20-tal personer och har utöver Malmö även en adress i Stockholm. Handlingar som Rapidus tagit del av visar att WeClouds samtliga aktier numera ägs av Stay Secure Sweden, ett dotterbolag till J2-gruppen. Ny styrelseordförande i WeCloud är Arjen Berendsen från J2. Han är ansvarig för Fusemail, koncernens varumärke för verksamhet inom webb- och e-postsäkerhet där även Stay Secure Sweden ingår.

Med WeClouds mjukvara skickas e-post till WeClouds system där spam och virus rensas bort, sedan levereras den rena e-posten till kundens e-postsystem. Tekniken kan även detektera förfalskade avsändaradresser och analysera bifogade filer. Bland kunderna syns Evry, Skånemejerier, Atlas Copco och schweiziska Swisscom, som motsvarar Telia i Sverige.

Vd Rikard Zetterberg grundade bolaget tillsammans med Karl Andersson 2010. I en intervju med Rapidus tidigare i år uppgav Rikard Zetterberg att att omsättningen för det senaste räkenskapsåret, som avslutades i april, väntades öka till 37 miljoner kronor.

J2 sysselsätter över 2.400 personer i 14 länder. Kontor finns i Irland, Japan, Australien och Kanada. Rapidus har utan framgång försökt få kommentarer från bolagen kring uppköpsaffären.

Emily Binks

Malmöbolaget WeCloud blir en del av amerikanska miljardkoncernen J2, noterad på Nasdaq. J2 har via ett dotterbolag i Sverige köpt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad