lördag 20 april 2024

inloggad som

BoneSupport säkrar kvarts miljard i listningsemissionen

Medicinteknikbolaget BoneSupport har öppnat för teckning av nya aktier för 500 miljoner kronor inför noteringen i slutet av juni. 235 miljoner är redan garanterade, kan Rapidus berätta.

Bolagets tre största aktieägare HealthCap, Industrifonden och Lundbeckfond Invest går in med 15 miljoner kronor vardera av de 105 miljoner som är garanterade av tidigare aktieägare i den pågående nyemissionen. 130 miljoner garanteras dessutom av Swedbank Robur.

I emissionen värderas BoneSupport till runt 1,5 miljarder kronor. Lundabolaget, som genom årens lopp fått in en bra bit över en halv miljard i riskkapital, hade 2016 en omsättning på 105 miljoner kronor och gjorde en förlust efter skatt på -110 miljoner.

Den massiva kapitalinjektionen ska gå till ökade marknadsaktiviteter och till att få en av bolagets kombinationsprodukter, injicerbart bencement som avger antibiotikan gentamicin, godkänd av FDA för försäljning på den viktiga USA-marknaden. Dessutom ska fortsatta kliniska studier på BoneSupports kombinationsprodukt med en annan antibiotika göras och två nya produkter utvecklas.

– I utvecklingsprojekten kombineras bencement med stamceller respektive tillväxtfaktorer. Vi kan nu genomföra preklinisk utveckling, fram till klinisk fas, med de två projekten, säger vd Richard Davies till Rapidus.

Hittills har 30.000 patienter behandlats med BoneSupports produkter vid bentumörer, benskörhet, skelettinfektioner med mera. Ofta är detta det enda alternativet till att transplantera ben från en annan del av patientens skelett i en komplicerad operation.

Bolaget som bildades 2001 av Lars Lidgren, professor i ortopedi vid Lunds universitet, har 58 anställda globalt, varav merparten i Lund. Bolaget kommer behöva anställa runt tio personer det närmaste året, framförallt till säljaktiviteter, men även till forskning och utveckling i Lund uppger Richard Davies.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget BoneSupport har öppnat för teckning av nya aktier för 500 miljoner kronor inför noteringen i slutet av juni. 235 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.