måndag 13 maj 2024

inloggad som

Enics konkurrenter fortsätter växa i Skåne

I går lade elektroniktillverkaren Enics ett varsel på samtliga drygt 200 anställda vid fabriken i Malmö. Men konkurrenterna Inission och Scanfil fortsätter växa i Skåne, trots prispressen i branschen.

Olle Hulteberg är marknadsdirektör för Inission, som köpte upp Malmöbolaget Onrox för ett år sedan. Han både förstår och inte förstår Enics beslut.

– För oss har den geografiska parametern alltid varit betydelsefull. Eftersom det är svårt för oss att konkurrera med låglöneländer är närheten till kunden jätteviktig. Vi brukar säga att de ska kunna åka och hälsa på oss i vår fabrik och komma hem samma dag, säger han till Rapidus.

Samtidigt känner Inission av den prispress som blivit tuffare med åren. Olle Hulteberg beskriver ett 90-tal då många mindre elektronikföretag konsoliderade sina verksamheter för att renodla kärnverksamheten, följt av ett 00-tal då Asien och de baltiska länderna slog ut många svenska företag med sina låga produktionskostnader. De som överlevt har varit tvungna att hitta en egen nisch.

– Vi satsar på relationen och kundkontakten. Och det lönar sig ofta inte att åka till Kina om man har för små kvantiteter, säger han.

På Inission – med 62 anställda i Malmö – har man i dag svårt att hitta adekvat kompetens och Olle Hultberg medger att Enics varsel förbättrar möjligheterna att anställa fler.

– Vi behöver folk fast det rör sig inte om några dramatiska skillnader. En handfull anställda kanske, säger han.

Jörgen Eriksson, vd på Scanfil Vellinge med 120 anställda, håller med om att prispressen är tuff, men tycker se sig en trend att allt fler flyttar hem sin produktion från Kina. På Scanfil är man inne i en expansiv fas och håller på att rekrytera. Varslet på Enics kan komma att påverka deras anställningsplaner.

– Vi har ett ledningsgruppsmöte nu i eftermiddag och då är det en av punkterna: om det påverkar och i sådana fall hur vi ska agera, säger Jörgen Eriksson.

Magnus Erlandsson

I går lade elektroniktillverkaren Enics ett varsel på samtliga drygt 200 anställda vid fabriken i Malmö. Men konkurrenterna Inission och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen