lördag 27 april 2024

inloggad som

Miljontillskott åt mobilt operationsrum

Ägarna av medicinteknikbolaget Compacta i Lund går tillsammans in med en miljon kronor genom en emission. Kapitalet ska möjliggöra att kliniska tester av det mobila operationsrummet Compacta Steril fullföljs inför en tänkt lansering sommaren 2018.

– Organisationen Läkare utan gränser har visat stort intresse för produkten, men även neonatalavdelningen i Uppsala vill ha systemet nu på stubinen om det fanns tillgängligt, säger arkitekten och Compactas grundare Lars Wesén.

Compacta Steril är ett luftsystem bestående av kåpa, radialfläkt och filter som tillsammans bara väger 20 kilo. Idén är en bakterie- och virusfri miljö som skapas genom ett LED-baserat UV-ljus, över en mycket begränsad operationsyta. Produkten ska fungera som ett alternativ till traditionella operationsrum, både inom sjukhus och vid katastrofområden.

Genom Nordic Test Beds har produkten hittills testats på universitetssjukhusen i Uleåborg och Uppsala.

– Vi är även i diskussion med universitetssjukhusen i Oslo och Ålborg där vi hoppas att kliniska tester ska komma igång inom kort, säger Lars Wesén.

Enligt Lars Wesén samarbetar Compacta med närmare 15 mindre teknikbolag, främst från Skåne, som levererar tekniklösningar till dem. Ett exempel är Watersprint på Medicon Village i Lund vars vattenreningsteknik här istället används för luftrening.

Majoritetsägare är Lars Wesén medan Lundaprofessorn Lars Montelius och LU Holding har mindre andelar. De har i nämnd ordning ägardelarna 60, 25 och 15 procent.

Magnus Erlandsson

Ägarna av medicinteknikbolaget Compacta i Lund går tillsammans in med en miljon kronor genom en emission. Kapitalet ska möjliggöra att kliniska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.