måndag 29 april 2024

inloggad som

Chalmers testar Lundateknik för behovsstyrd ventilation

Skånska familjeföretaget Lindinvent fortsätter växa. Senaste additionen till projektlistan är Axis huvudkontor i Lund. Bolaget har dessutom utvecklat ett nytt system där ventilationen samkörs med bokningssystemet för lokaler, en teknik som nu testas på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Lindinvent grundades 1995 av Herman Lindborg och utvecklar, producerar samt säljer behovsstyrda ventilationssystem. Centralt för systemen är det prisbelönta tilluftsdonet TTC som kan anpassa luftflödet i ett rum efter behov. Det samarbetar med till exempel koldioxidsensorer som genom utandningsluft kan se hur många som befinner sig i ett rum vid olika tidpunkter.

Det sparar energi i äldre byggnader, vars ventilationssystem ofta har ett konstant luftflöde. Enligt Lindinvent kan deras system spara upp till 50 procent av energiförbrukningen från ventilationen.

En av de nya lösningarna som bolaget utvecklat är riktad till högskolor och universitet. Det är ett ventilationssystem som går att integrera mot bokningssystem, och först på banan med att testa det är Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– Om någon till exempel bokar en sal en dag så vill man inte gärna ha ventilationen igång hela veckan, utan att den sätts på en stund innan personerna kommer. Lösningen mäter sedan också antalet närvarande, säger Thomas Lindborg, vice vd och son till Herman Lindborg.

Familjeföretaget har också fått i uppdrag att installera sina system på Axis nya huvudkontor som är under uppbyggnad i Lund. Bland tidigare stora projekt i regionen finns Sony Mobiles anläggning på andra sidan motorvägen.

2015 omsatte Lindinvent ungefär 136 miljoner kronor och förra året landade siffran, enligt Thomas Lindborg, på omkring 152 miljoner kronor. I år räknar de med att den stiger med runt 10 procent. Företaget har ett 60-tal anställda och ägs i sin helhet av familjen Lindborg.

Emiliano Strauss

Skånska familjeföretaget Lindinvent fortsätter växa. Senaste additionen till projektlistan är Axis huvudkontor i Lund. Bolaget har dessutom utvecklat ett nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.