torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Grundare lämnar AstraZeneca-avknoppning

Hans Gredeby, vd och styrelseordförande för Adroit Science, lämnar Lundabolaget. Istället kliver två av de andra grundarna fram: Lars-Erik Briggner blir vd och Thomas Larsson styrelseordförande samt vice-vd.

– Hans Gredeby höll i allt runt omkring men nu när vi kommit på banan så kan vi dela på det ansvaret tillsammans med våra anställda, säger Lars-Erik Briggner till Rapidus.

I samband med att Hans Gredeby lämnar bolaget säljer han även sin ägarandel till Lars-Erik Briggner och Thomas Larsson.

Adroit Science säljer tjänster för materialkaraktärisering och analytisk kemi, främst till företag inom läkemedelsindustrin. Bolagets expertområde är ämnen i fast form. Både Briggner och Larsson arbetade inom samma fält på AstraZeneca i Lund före nedläggningen, då framför allt med torra produkter i pulverform som inhaleras.

– Det ställs väldigt höga krav på de fasta egenskaperna hos pulver som ska inhaleras. AstraZeneca byggde upp en väldigt kompetent organisation här i Lund som var duktig på den biten, säger Lars-Erik Briggner.

I samband med bytet av ledning lanserar Adroit Science även nya tjänster som följer den internationella kvalitetsstandarden GMP, Good Manufacturing Practice. Analyserna kan användas för att få regulatoriska godkännande från myndigheterna.

Adroit Science grundades i kölvattnet av AstraZenecas nedläggning 2011, men verksamheten satte igång på allvar först två år senare. Sedan dess har omsättningen växt till nära nio miljoner kronor 2016. Grundarna Lars-Erik Briggner och Thomas Larsson äger en halva vardera av bolaget, som i dag fem anställda. Bolaget sitter på inkubatorn Smile på Medicon Village.

Emiliano Strauss

Hans Gredeby, vd och styrelseordförande för Adroit Science, lämnar Lundabolaget. Istället kliver två av de andra grundarna fram: Lars-Erik Briggner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.