torsdag 25 april 2024

inloggad som

Vattenreningsbolag fyller på kassan

Helsingborgsbaserade Beyond Clean Water tillverkar ett filter för rening av vatten i dagvattenbrunnar. Verksamheten låg tidigare i Swepur, som försattes i konkurs för ungefär ett år sedan. Hittills har delägarna, bland andra hyresvärden Kvalitena samt en rad mindre lokala entreprenörer, satsat cirka tio miljoner kronor på tekniken. Nu tar Beyond Clean Water in ytterligare tre miljoner kronor från befintliga och någon nytillkommen investerare uppger vd Patrick Baltscheffsky.

– Det är välkomna pengar och vi hoppas kunna öka på emissionen ytterligare, upp till fem miljoner kronor, för att kunna satsa ytterligare på försäljning, säger han till Rapidus.

Utöver kapitalinjektionen har fordringar på fem miljoner kronor omvandlats till aktieägartillskott uppger Baltscheffsky.

Bolaget har som mål för året att sälja några tusen filter. Bland kunder som köpt in filter för testning syns bland annat Sysav, Maersk containerhamn i Göteborg och Malmberg miljöhantering. Ett antal filter har även gått i väg för vidareförsäljning genom olika säljkanaler i Sydkorea, Polen och USA.

– Nu jobbar vi med en väldigt liten kostym och hoppas att försäljningen på nuvarande nivå ska kunna vara självbärande på ett års sikt. Vår strategi är inte att sälja till slutkund själva men i ett tidigt skede med begränsade resurser gör vi det också, säger Patrick Baltscheffsky.

Beyond Clean Water har under året justerat sitt fokus något och minskat försäljningen mot kommuner. Istället satsas det på större företag med en uttalad miljöprofil.

Filtertillverkningen startades som Swepur av Niels Dannrup, som tidigare hette Anders Dahlbäck. Dannrup var genom sitt bolag Optineo majoritetsägare fram till ett par år sedan, men minskade sitt ägande efter en omtalad affär där fastighetsbolaget Kvalitena köpte den enorma industrilokal i Helsingborg där Beyond Clean Water och försäljningsbolaget Swedrop är hyresgäster. Optineo hotades tidigare i år av konkurs av ett fastighetsbolag i Forsheda men konkursansökan drogs tillbaka förra veckan. I dag är Stockholmsbaserade Kvalitena en av de tre största ägarna i Beyond Clean Water.

Jennie Lorentsson

Helsingborgsbaserade Beyond Clean Water tillverkar ett filter för rening av vatten i dagvattenbrunnar. Verksamheten låg tidigare i Swepur, som försattes […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.