fredag 26 april 2024

inloggad som

Malmöstudio toppvärvar och startar filial i USA

Designstudion Topp har tidigare uppmärksammats för sitt arbete med välkända kunder, kanske främst Samsung där Malmöbolaget bland annat designat klockan Gear S3 och fitnessarmbandet Gear Fit 2. Nu kan Rapidus berätta att studion startat upp en filial i San Francisco och toppvärvat från Smartthings och just Samsung.

Studiochef i USA blir svensken Johan Olsson, som kommer från en chefsroll inom området design och prototyp på Samsung Design America. Silicon Valley-profilen Nathan Folkman, med bakgrund inom företag som AOL och Facebook, blir teknisk chef och lämnar därmed en chefsposition på Samsungbolaget Smartthings.

– Vi har gjort affärer i USA i flera år nu och efterfrågan på våra tjänster har ökat. De här personerna är ledande inom design- och teknikområdena och de kommer göra att Topps genomslag i USA fortsätter växa, skriver Topps vd och medgrundare James Haliburton i ett mejl till Rapidus.

Innan Haliburton startade Topp hade han, samt flera av Topps medgrundare, ledande design- och teknikpositioner på mjukvaruföretaget The Astonishing Tribe, TAT, i Malmö. TAT designade bland annat operativsystemet Android åt Google och köptes sedan upp av Blackberry.

2013, knappt tre år efter affären, bildades Topp. Bolaget har förutom Samsung jobbat med andra stora uppdragsgivare, som Stockholms länstrafik, E.on och Läkare utan gränser. Nu har de även knutit till sig flera stora aktörer som franska industrijätten Schneider Electric.

Topp utvecklar även egna mjukvaran Noodl, ett verktyg för att snabbt designa avancerade mjukvaruprototyper utan att skriva kilometerlånga rader med koder. Tidigare har Topp mest använt programmet själva men har nu släppt en uppgraderad version med en utarbetad affärsplan.

I juli flyttar Topp sitt nuvarande Malmökontor sedan lokalen köpts upp av Massive Entertainment tillsammans med resten av kvarteret. Topp har i dag 23 anställda och omsatte mer än 21 miljoner kronor under det senaste räkenskapsåret, som slutar i juni, med ett resultat på knappt en och en halv miljon efter finansiella poster. Räkenskapsåret dessförinnan omsatte bolaget mer än 32 miljoner kronor och nådde ett resultat efter finansnetto på drygt 10,5 miljoner.

– Trots att vi hade fantastiska intäkter under våra två första uppstartsår vore det ett misstag att uttolka mer från ett par år av ”mer normal” vinst än att vi utforskar hur vi fortsätter vara ett innovativt bolag, skriver James Haliburton.

Emiliano Strauss

Designstudion Topp har tidigare uppmärksammats för sitt arbete med välkända kunder, kanske främst Samsung där Malmöbolaget bland annat designat klockan Gear […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.