lördag 4 maj 2024

inloggad som

Kongresser väntas locka tusentals forskare till Öresundsregionen

I konkurrens med en rad europeiska storstäder har Köpenhamn och Malmö bärgat två stora kongresser om reproduktiv hälsa som arrangeras 2017 och 2018. Det är goda nyheter för forskningssamarbetena över sundet, menar de inblandade parterna.

Till hösten möts European Section of Andrological Urology i Malmö. Och våren 2018 står Köpenhamn värd för European Association of Urologys, EAU:s, kongress, den största i Europa med 15.000 deltagare och läkare från över 100 länder.

– Det blir en enorm exponering av urologi och ReproUnion, där de olika forskningscentren i regionen lyfts fram för sin expertis. Bland annat presenteras nya behandlingsformer. Vi har också satt igång ett samarbete med EAU om fyra tjänster för unga forskare som vill komma till vår region och besöka en eller flera forskargrupper i ReproUnion-samarbetet. Kongresserna underbygger det samarbetet, säger ReproUnions kommunikationschef Helle Petersen Vastring.

Medicon Valley Alliance har arbetat i mer än fyra år på att få EAU-kongressen till Köpenhamn, främst genom professor Jens Sønksen som är adjungerad generalsekreterare i EAU. Låga födelsetal i Danmark och Sverige är utmaningar som kongresserna ska bidra till att lösa.

”Med våra respektive styrkor kompletterar Skåne och Själland varandra. Samarbetet tvärs över Öresund stärker regionens roll inom reproduktionsmedcin” skriver Anna-Lena Hogerud, ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd i en kommentar.

EU-stödda ReproUnion är ett samarbete mellan tolv vårdinstitutioner och lärosäten samt Medicon Valley Alliance och läkemedelsbolaget Ferring.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

I konkurrens med en rad europeiska storstäder har Köpenhamn och Malmö bärgat två stora kongresser om reproduktiv hälsa som arrangeras 2017 och 2018. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.