fredag 17 maj 2024

inloggad som

…där 23 avknoppningsbolag lever vidare

Som ett alternativ till avgångsvederlag erbjöds Sony Mobiles uppsagda att delta i startup-programmet Next Step. Två år efter varslet har satsningen resulterat i 23 nya företag.

74 personer nappade och fick hjälp att bygga upp ett eget företag. Bland annat handlade det om coachning och subventionerad kontorsplats.

Totalt startades omkring 40 nya företag. I dag, när uppsägningstiden och därmed löneutbetalningarna har upphört för de flesta, finns 23 kvar. 50 av programmets deltagare jobbar fortfarande med sitt företag på hel- eller deltid. Torben Hede är den person från Sony Mobile som har lett satsningen.

– De som har lagt ner företaget har ofta gjort det för att affärsidén inte fungerat. När pengarna upphörde valde man att söka ett nytt jobb, säger han till Rapidus.

Många av deltagarna har i företagen applicerat sin kunskap inom trådlös kommunikation på andra branscher. Två exempel på det är Katam, som utvecklar ett verktyg för att mäta skogsvolym med mobiltelefon och Next Step Dynamics, som tar fram ett digitalt armband för att förutse fallrisk hos äldre.

Då Sony Mobile lanserade satsningen sa man också att man skulle ”ge bort gratis affärsidéer” till deltagarna – idéer som Sony själva inte hade planer på att vidareutveckla. Men dessa har ingen nappat på.

– Jag tror att man måste känna att det är ens egen idé, säger Torben Hede.

Han anser att satsningen ändå har varit värdefull för Sony på flera sätt. Förutom att den har genererat goodwill till företaget, så har programmet gett kunskaper som kan användas i mobiljättens interna innovationsarbete.

– Dessutom har Next Step bidragit till att behålla viktig kompetens i regionen, säger Torben Hede.

Den viktigaste lärdomen kring innehållet är att mer fokus borde ha legat på marknadsföring och försäljning.

– Ingenjörer är inte vana att prata med kunder. Många ville ha något att visa upp innan de tog kundkontakter. Men i backspegeln kan vi se att de mest framgångsrika är de som började med att ringa runt och kartlägga behoven, säger han.

Elin Andersson Rosenstock

Som ett alternativ till avgångsvederlag erbjöds Sony Mobiles uppsagda att delta i startup-programmet Next Step. Två år efter varslet har satsningen resulterat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad