torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Huawei miljonsatsar på nytt LTH-samarbete

|  , ,
|  ,

Huawei i Lund rekryterar den välmeriterade utvecklaren Bengt Lindoff från Ericsson. Samtidigt satsar den kinesiska telekomjätten 2,5 miljoner på ytterligare ett forskningssamarbete med LTH, denna gång för kodningsteknik.

Det nya samarbetet är i uppstart och ska fortgå i minst två år. Det är det andra för Huawei och syftar till att förbättra signaleringen i 5G-mobilerna.

– Det gäller olika typer av koder för att just klara av low latency. Det är till för att koda signaler så att det kan bli lättare och mer felfria signaler i mobilnätet, säger Huaweis platschef Tord Wingren till Rapidus.

Pengarna läggs på en forskartjänst på institutionen för elektro- och informationsteknik inom forskningsfältet kodningsteorier. Huawei finansierar sedan tidigare en liknande tjänst på samma institution med fokus på att hantera störningar i mobilnät som uppstår när olika variabler används för att skilja signalerna åt.

Drygt 40 personer arbetar vid bolagets Lundakontor på Ideon, platschef Tord Wingren uppger att de har ett tiotal lediga positioner.

– Vi fortsätter utvidga kontoret. Vi får ju också fler arbetsuppgifter i takt med att den nya 5G-tekniken ska implementeras, vilket påbörjas redan under andra halvan av året, säger Tord Wingren.

Nyförvärvade Bengt Lindoff börjar arbeta för Huawei i juni. Han har ett förflutet från Ericsson där han var telekomjättens flitigaste innovatör med över 1.400 patent.

– Han kommer jobba med problem inom algoritmer och systemutveckling, med tyngdpunkt på innovation för 5G mobile. Han kommer vara drivande för vår innovationsverksamhet också, säger Tord Wingren.

Huawei sysselsätter 170.000 personer i världen varav 500 finns i Sverige.

Emily Binks

Huawei i Lund rekryterar den välmeriterade utvecklaren Bengt Lindoff från Ericsson. Samtidigt satsar den kinesiska telekomjätten 2,5 miljoner på ytterligare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.