torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Greater Copenhagen dröjer med beslut om stöd till EMA-etablering

Trots press från bland annat Medicon Valley Alliance saknas fortfarande ett beslut från Greater Copenhagen & Skåne Committee om huruvida de stöttar Köpenhamns försök att få EU:s läkemedelsmyndighet EMA. I dagsläget är det tveksamt om det överhuvudtaget kommer ett beslut, då frågan inte ens finns på dagordningen i kommande styrelsemöte.

Sedan tidigare har bland andra danska regeringen, Köpenhamns kommun, Region Sjælland, danska Lægemiddelindustriforening och Medicon Valley Alliance gett sitt fulla stöd till försöken att få EMA till Köpenhamn. Vinsten väntas bli ett tillflöde av arbetstillfällen och expertis till regionen via EMA:s årliga budget på motsvarande 2,2 miljarder danska kronor.

Sekretariatschef Sara Pezzolato Ipsen från Greater Copenhagen & Skåne Committee uppger för Rapidus att EMA diskuteras i organisationen – men på en mer icke-formell nivå.

– Det är svårt att gå ut med en gemensam ståndpunkt när det fortfarande pratas om det mellan Danmark och Sverige i Greater Copenhagen & Skåne Committee, säger Sara Pezzolato Ipsen till Rapidus.

Det har nyligen hållits ett ordförandemöte, varifrån det inte kommit något beslut om EMA. Det ska hållas ett styrelsemöte den 22 mars, där EMA inte är på dagordningen. Frågan kan dock komma att tas upp under punkten ”övrigt”, uppger Sara Pezzolato Ipsen.

– Vi kan inte gå ut med ett beslut förrän det råder konsensus. Det finns press från Köpenhamn, men vi ska ju givetvis ha Skåne med, säger Sara Pezzolato Ipsen.

Till Rapidus har också MVA:s direktör Petter Hartman sagt att han hoppas att Greater Copenhagen-samarbetet, inklusive Skåne, går samman med MVA i arbetet att få EMA till Köpenhamn. Den svårknäckta nöten är att Sverige också har ett sekretariat som kämpar för att få EMA till Stockholm. I dagsläget finns EMA i London, men verksamheten måste flyttas i samband med att Storbritannien lämnar EU.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Trots press från bland annat Medicon Valley Alliance saknas fortfarande ett beslut från Greater Copenhagen & Skåne Committee om huruvida de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.