tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Lundabolag reser sig efter tvist med Nationalencyklopedin

Lundaföretaget Educational Media Supplier, EMS, är snart på fötter igen efter en juridisk tvist med sin tidigare partner Nationalencyklopedin, NE. Efter ett tvåårigt samarbete med Malmöbaserade Nationalencyklopedin har EMS inlett ett nytt samarbete, nu med NE:s konkurrent SLI.

– Vår omsättning är på väg upp igen och vi kan nu göra verklighet av den plan att skala upp verksamheten globalt som vi hade redan sommaren 2014, säger EMS vd Niclas Rundgren till Rapidus.

EMS står bakom de digitala läromedlen NewsTicker, iCatcher och HitTicker som riktar sig till skolelever som studerar ett främmande språk. De webbaserade läromedlen finns i dag på engelska, spanska, franska, tyska och svenska, och innehållet produceras löpande i respektive land.

Tvisten gällde en utebliven betalning från NE och inleddes efter att NE 2014 inte velat förlänga samarbetsavtalet med EMS. Tidigare hade EMS språktjänster ingått i NE:s baspaket. I oktober 2015 dömdes NE i ett skiljedomsförfarande att betala två miljoner kronor plus juridiska kostnader.

Innan tvisten omsatte EMS runt 3,5 miljoner kronor men förra året landade omsättningen inte ens på en halv miljon.

– Händelsen satte enorm press ekonomiskt på EMS. Att vi vann tvisten innebar i praktiken att vi bara fick betalt enligt avtalet, men över ett år för sent. Och under tiden var vi förhindrade att skaffa nya intäkter i Sverige eftersom NE fortsatte att förse skolor med vår tjänst, säger Niclas Rundgren.

För att öka försäljningsinsatserna och stärka produktionen har EMS beslutat att ge ut nya aktier för sammanlagt 1,5 miljoner kronor via crowdfundingsajten Fundedbyme. I dagsläget ägs EMS av Niclas Rundgrens familjebolag Daimont samt av Boras Consulting från Åkarp.

Rapidus har varit i kontakt med NE:s vd Hubert Kjellberg, som avstår att kommentera tvisten med EMS. I det senast registrerade bokslutet, som sträcker sig fram till augusti 2015, redovisar Nationalencyklopedin en nettoomsättning på 71 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 9,5 miljoner.

Emiliano Strauss

Lundaföretaget Educational Media Supplier, EMS, är snart på fötter igen efter en juridisk tvist med sin tidigare partner Nationalencyklopedin, NE. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad