söndag 12 maj 2024

inloggad som

Danskt hyrcykelbolag expanderar till tio europeiska städer

|  
|  

Efter att Donkey Republic i Köpenhamn fick in 1,5 miljoner euro från affärsänglar och danska halvstatliga Tillväxtfonden i fjol utvidgar nu bolaget sitt koncept. Flera tusen cyklar i tio europeiska storstäder – däribland Malmö och Göteborg – ska vara på plats i sommar.

Systemet motsvarar ungefär en bilpool och bygger på att lokala partner äger hyrcyklarna. Dessa är utrustade med Donkey Republics egenutvecklade lås, som kan öppnas med en mobilapp. Cyklarna är parkerade vid cykelhandlare och andra platser i staden, där kunderna kan hämta och parkera dem dygnet runt.

Donkey Republics mål är att under sommaren ta det stora steget ut i Europa, uppger medgrundare Alexander Frederiksen.

– Vi ska inte bara expandera från 500 till 1.000 cyklar i Köpenhamn, från 20 till 100 i Malmö och från 30 till 70 i Göteborg. Vi ska också ut i de verkligt stora städerna. Denna sommar kommer det finnas cyklar i bland annat Berlin, Budapest, Wien, München, London och Paris, säger Alexander Frederiksen till Rapidus.

Köpenhamn och många andra stora städer har redan kommunala stadscyklar, som ofta är kommunalt stöttade och baserade på reklam. Donkey Republic har en alternativ lösning.

– Vi går en annan väg med kommersiellt hållbara system, som inte baseras på kommunalt stöd. Samtidigt ska man via vår app också kunna ställa cykeln ifrån sig och låsa på vägen. Det kan man inte med stadscyklarna, säger Alexander Frederiksen.

Ekonomiskt är bolaget långt ifrån break even. Senaste offentliga bokslutet visar ett negativt årsresultat på knappt 150.000 danska kronor. I Malmö har Donkey Republic stött på ett lite motvilligt kommunstyre, därför är staden ännu inte med bland de tio prioriterade städerna.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Efter att Donkey Republic i Köpenhamn fick in 1,5 miljoner euro från affärsänglar och danska halvstatliga Tillväxtfonden i fjol utvidgar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen