lördag 11 maj 2024

inloggad som

Global Business klarar sig undan konkurs trots krav på 38 miljoner

Skatteverkets försök att försätta det Malmöregistrerade bolaget Global Business Lund i konkurs misslyckades i förra veckan, trots tidigare framgångar i Förvaltningsrätten. Global Business Lund omsatte i senaste bokslutet 150 miljoner kronor på handel med råvaror till läkemedelstillverkning.

Tvisten mellan Skatteverket och Global Business Lund, med adress i Malmö, har pågått i snart ett år. Efter en omfattande revision beslutade Skatteverket att upptaxera Global Business Lund och krävde 38 miljoner kronor i skattetillägg. Då pengarna inte betalts in trots utmätning av Kronofogden har Skatteverket försökt försätta bolaget i konkurs.

Samtidigt överklagade Global Business skattebeslutet till Förvaltningsrätten, men fick i december avslag på överklagan.

Bakom Global Business Lund står den danska juristen Lars Philip Comerford. Han företräder en företagsgrupp som tillsammans omsätter miljarder, där Global Business Lund är ett av bolagen.

Lars Philip Comerford har hela tiden avvisat Skatteverkets anklagelser, som bland annat går ut på att Global Business försökt undanhålla skatt genom att göra affärer med råvaror till läkemedel via olika brevlådeföretag. Slutkunden ska vara Darnitsa, Ukrainas största läkemedelsbolag.

I tingsrättens beslut, som kom i fredags, avslås konkursansökan eftersom Förvaltningsrättens dom ännu inte vunnit laga kraft. Global Business Lund har överklagat Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten, så frågan om skattetillägget är heller inte slutligt avgjord.

Bolaget Global Business Lund har enligt senaste årsredovisningen inga anställda men en omsättning på 150 miljoner kronor.

Jennie Lorentsson

Skatteverkets försök att försätta det Malmöregistrerade bolaget Global Business Lund i konkurs misslyckades i förra veckan, trots tidigare framgångar i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen