tisdag 30 april 2024

inloggad som

Malmöbolag siktar på Indien med mjukvara för byggindustrin

|  , ,
|  

100-mannabolaget StruSoft i Malmö har flera nya program redo för lansering, men behöver den globala spelplanen för att fortsätta i samma takt.

paul-rehn– De marknader vi är på nu, främst Norden och England, är för små för det vi har utvecklat. Vi måste bli bättre på att överföra den kunskap vi har om prefab-bygge till våra filialer utomlands. Exempelvis har det byggts 40 prefab-fabriker i Indien de senaste fem åren, men ingen av dem använder programvara i sin verksamhet, säger StruSofts vd Paul Rehn till Rapidus.

StruSofts matematiska grund vilar på den finita elementmetoden, ofta förkortat FEM, som är en datorbaserad beräkningsmetod för komplexa system. Den tillåter konstruktören att snabbt och realistiskt kontrollera hållfastheten på detaljer som ännu inte existerar annat än som datormodeller.

Ur denna metod har man byggt fyra grundprogram: FEM-design, BIM-Energy, Win-Statik och Impact, där det senare användes av byggkonsulten Sweco vid konstruktionen av Malmö Live.

2002 hoppade Paul Rehn och tolv arbetskompisar av Skanska – från det som då hette Skanska Software – och startade StruSoft som i dag har 100 anställda varav 40 i moderbolaget i Malmö, 30 i indiska StruEngineers och 20 i ungerska KFT. Övriga personal finns framför allt i Stockholm, Dubai, England och Danmark.

Efter flera års utveckling har StruSoft just släppt en programvara för geokonstruktioner till FEM-design, som enligt Paul Rehn är den första mjukvaran där man bygger strukturen av byggnaden och grunden i en och samma modell.

– Den hjälper konstruktören att räkna ut hur grunden samverkar med huset så man kan göra mer realistiska simuleringar av kraftspelet i en byggnad, säger han.

Omsättningen för StruSofts alla bolag landande 2016 runt 75 miljoner kronor. I Sverige ökade den från 54 till 60 miljoner kronor och tio nya medarbetare anslöt.

Magnus Erlandsson

100-mannabolaget StruSoft i Malmö har flera nya program redo för lansering, men behöver den globala spelplanen för att fortsätta i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad